13 august 2022

Cultura sub zăngănit de arme

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La ceas de cumpănă a istoriei Europei, există și locuri unde cultura are prioritate și ne dorim ca toată lumea să asculte poeții și muzele și nu sunetul armelor.

Este vorba de orașele Novi Sad din Serbia, Esch din Luxemburg şi Kaunas din Lituania care sunt Capitale Culturale Europene în 2022, și unde au loc zilele acestea ceremoniile de lansare a manifestărilor, care vor avea loc pe tot parcusul anului, până în decembrie.

Cele trei orașe fuseseră desemnate Capitale Culturale Europene pentru 2021, dar, din cauza pandemiei, toate aceste manifestări au fost amânate cu un an, prin decizia Parlamentului European şi Consiliului European. Între timp, manifestările organizate de orașele Rijeka din Croația și Galway din Irlanda (Capitale Culturale Europene pentru 2020, n.r.) au fost prelungite până la sfârșitul anului 2021. Pandemia și restricțiile impuse la nivel european și mondial au determinat anularea sau amânarea multor evenimente în 2020, care au putut astfel să fie reorganizate în 2021.

Ca de obicei, programele culturale ale celor trei orașe gazdă a acestui eveniment de anvergură este foarte bogat în manifestări și toți organizatorii și partenerii lor încearcă să pună în evidență diversitatea culturii europene, să favorizeze întâlniri între culturi și tradiții diferite și să transmită valorile europene.

De altfel, la Esch în Luxembourg evenimente culturale sub signa Esch22 au avut loc deja începând cu luna septembrie anul trecut. În 2022, peste 130 de proiecte artistice, cumulând circa 2000 de evenimente, sunt realizate de asociații, instituții culturale publice în parteneriat cu artiști din diverse domenii culturale reuniți sub ideea de REMIX / combinația între vechi și nou, tradiții și noi abordări/. Toate aceste evenimente sunt repartizate între cele 10 localități din sudul țării și 8 din Franța, din regiunea limitrofă Luxembourgului, și care sunt implicate pe tot parcursul anului în proiectul Esch2022.
Un punct comun între Esch și Novi Sad este că ambele au atras, de-a lungul timpului, dar și în prezent, locuitori de diverse naționalități care și-au lăsat și lasă încă amprentele unei moșteniri culturale bogate și importante.

Și la Novi Sad ca și la Esch se vorbesc mai multe limbi – limba sărbă, ungară, slovacă și rusă, pentru primul, și luxemburgheză, franceză, germană (care sunt limbile oficiale la Luxembourg , n.r.), precum și engleză, datorită numărului mare de străini care lucrează în instituțiile europene și firmele private prezente în această țară, pentru Esch.

 

Amintim totodată că, Luxembourg a atras ca partener în acest proiect orașul Sibiu, care a făcut parte din progarmul Capitală Culturală Europenă în 2007.

De menționat că, ordinea țărilor ale căror orașe găzduiesc titlul de Capitală Culturală Europeană este stabilită cu mult timp în avans și selecția se bazează pe principiul rotației, după modelul președenției semestriale a Uniunii Europene.

Începând cu anul 2009, cel puțin două orașe din țările UE selectate din rîndul vechilor membrii ai UE și din noile state care au aderat după 2004 la UE își împart această siglă. Un al treilea oraș provenind din state din afara UE sau care sunt în curs de aderare se poate alătura celor două. A fost cazul orașului Istanbul în 2010, care s/a alătural orașelor Pécs (Ungaria) și Essen (Germania). Vechea capitală otomană a dorit să profite astfel de publicitatea acestui eveniment pentru a demonstra ancorarea sa europeană și modernitatea culturală.

În 2023, Capitale Culturale Europene vor fi Veszprém (Ungaria), împreună cu Timișoara și Elefsina (Grecia), în 2024 Tartu (Estonia), Bad Ischl-Salzkammergut (Autria) și Bodø (Norvegia – țară membră a spațiului economic european, dar nu a UE), iar în 2025 Nova Gorica (Slovenia) și Chemnitz (Germania).

Titlul de Capitală Culturală Europeană (la origine Oraș European al Culturii, n.r.) a fost lansat în 1983 de Melina Mercouri, ministrul grec al Culturii de la acel moment. Pregătirile pentru acest eveniment includ adesea și proiecte de renovare și transformare urbană, de îmbunătățire a imaginii orașului pentru a-i da un profil mai european și internațional și a atrage turiști și investitori.

Cand covid se invita la ceremonie. Control intarit la toate intrarile la locurile de desfasurare a ceremoniei, cu bratari colorate care confirma ca ati facut controlul si care isi schimba culoarea in fiecare zi.

Carmen Dinu, Luxembourg