Publicat: 28 Noiembrie, 2012 - 20:05

La ediția a XIX-a a Târgului Internațional Gaudeamus, desfașurată în perioada 21-25 Noiembrie, la Romexpo, Editura Nemira a reuȘit să-și întâmpine cititorii cu o bogată ofertă de carte, promoții, posibilitatea de a cumpăra cărti cu până la șase rate, campanii și evenimente care i-au adus Trofeul Gaudeamus, locul al III-lea prin Votul Publicului. 
   
Evenimentele Nemira s-au bucurat de o frumoasa audienta, reusind sa aduca laolalta personalitati marcante din spatiul public romanesc si cititori din mai multe generatii. Va impartasim cateva impresii despre fiecare eveniment in parte. 

Sambata, 24 noiembrie:
Ora 13:00 - Lansarea si sesiunea de autografe Valentin Nicolau, in jurul cartilor Pastreaza copia si nu uita originalul si Romania feudelor tarzii, a fost un bun prilej de intalnire a celor pasionati de teatru cu cei interesati mai degraba de aspectele si dezbaterile social-politice autohtone. Scriitorul si dramaturgul Valentin Nicolau a adus in atentia cititorilor doua volume inedite: unul cu piese de teatru de pus in scena, iar altul cu opinii si impresii puternice despre scena politica a Romaniei actuale. A fost un moment animat de revederi si descoperiri de noi prieteni intru teatru si carti.
 
Ora 15:00 - Lansarea Anticipatia, la care au vorbit Alexandru Mironov, Ioan Eremia Albescu, Valentin Nicolau, Andi Caragea si Mircea Oprita, a fost cel mai amplu si mai rasunator eveniment de la standul Nemira, care a plasat Almanahul Anticipatia 2013 in topul vanzarilor la Gaudeamus 2012.
 
 Dupa 30 de ani, Editura Nemira a relansat unul dintre cele mai populare brand-uri romanesti de SF si popularizare a stiintei, prin mai multe produse editoriale: Almanahul Anticipatia 2013, Colectia de Povestiri Stiintifico-Fantastice (CPSF), revista electronica www.anticipatia.com si cartile Anticipatia, primele aparitii fiind Antologia Viitorului, de Henry Gee si Stiinta viitorului, de Max Brockman. Anticipatia reprezinta punctul de intalnire dintre stiinta, literatura SF-anticipativa si reflectie filosofica, astfel ca lansarea Anticipatia a reunit personalitati din mai multe domenii, bucurandu-se de o larga audienta. In publicul Anticipatia s-au regasit importanti scriitori si reprezentanti ai fandomului romanesc, cercetatori, scriitori, publicisti, filosofi, teologi si multe alte personalitati marcante ale spatiului nostru public.
 
Alexandru Mironov, directorul onorific al Almanahului, a vorbit din perspectiva omului care a contribuit la aparitia pe lume a acestui proiect, in urma cu 30 de ani, alaturi de Ioan Eremia Albescu, unul dintre fondatorii Almanahului; 
 
 Valentin Nicolau a vorbit din perspectiva omului care a dat o noua sansa acestui proiect, relansandu-l pe piata si dand posibilitatea de afirmare unei noi generatii de scriitori, stimuland totodata crearea unui fenomen publicistic care sa depaseasca limitele literare, deschizand noi drumuri inspre domeniul stiintei, inovatiei, perspectivei viitorului si cercetarii; Andi Caragea, a vorbit din raza de intelegere a cercetatorului si a scriitorului direct implicat in munca de redactare a noii povesti Anticipatia, a vorbit cu atentia indreptata spre viitor, spre ce devine noul concept Anticipatia, in timp ce Mircea Oprita ne-a oferit o privire inspre trecut, inspre ce a insemnat acest proiect, fiind omul care cunoaste cel mai bine istoria Anticipatia si fiind totodata unul dintre liderii importanti ai comunitatii SF din Romania.
 
Ora 16:00 - Lansarile romanului fantasy, Armata moliilor, de Liviu Radu, si volumului de povestiri SF, A doua venire, de Marian Truta, i-au avut ca invitati speciali pe binecunoscutii scriitori Stefan Ghidoveanu si Michael Haulica si pe cercetatorul Cristian M. Teodorescu. Cele doua lansari au reamintit ca avem scriitori autohtoni cat se poate de valorosi si ca literatura de cea mai buna calitate, chiar si de tip SF, se poate scrie cu deosebita maestrie in limba romana. Cele doua lansari au fost un prilej de bucurie atat pentru cititorii de science-fiction, cat si pentru foarte multi scriitori si publicisti pasionati de acest gen literar.
 
Ora 17:00 - Lansarea romanului Arrhetonul, de Lavinia Barlogeanu, i-a pus in dialog pe scriitorul Caius Dobrescu, criticul literar Mircea Martin si publicistul Valentin Protopopescu. A fost un moment discursiv bogat, incisiv, cu registre diferite de prezentare si interpretare a cartii, asemeni personalitatii invitatilor, toate invaluite in emotionantul discurs de final al autoarei, care i-a facut lui Carl Gustav Jung o incantatoare declaratie de iubire. Din marturisirea autorei Lavinia Barlogeanu, am inteles ca Arrhetonul este o carte adevarata, autentica inainte de toate, scrisa in temeiul unei profunde intelegeri a lui Jung, o intelegere foarte intima, care depaseste limita unei lecturi obisnuite. Cartea s-a bucurat de un numeros public, raspunzand invitatiei noastre la eveniment multi studenti, profesori si pasionati de psihologie, psihanaliza si filosofie.
   
 
Duminica, 25 noiembrie
  Ora 12:00 - Lansarea Cum sa cuceresti un barbat pe e-mail, messenger si Facebook. Manual prctic de persuasiune, de Dan Radoiu, a avut-o ca invitat special pe Cristina Bazavan, fapt care a dat evenimentului o dinamica si o stare de spirit iesite din standardele obisnuite ale lansarilor de carte. Dan Radoiu si Cristina Bazavan ne-au cucerit printr-un dialog efervescent, captivant si plin de umor, asumandu-si chiar roluri din cadrul carora ne-au demonstrat cum anume poti seduce si poti fi sedus.

Ora 14:00 - Lansarea colectiei Byzantivm i-a adus in dialog pe Vasile Adrian Caraba (coordonatorul colectiei), pe profesorul de filosofie Laurentiu Gheorghe si pe profesorul de teologie Ionut Tudorie. Byzantivm este o colectie de studii bizantine, unica in Romania, care strange laolalta prestigiosi specialisti in istoria, cultura, arta si religia bizantina. Aceasta lansare a cucerit publicul cu aerul discursurilor filosofice si teologice riguroase si bine intemeiate, cu bogate referinte culturale si cu spiritul propriu cartilor care au o puternica valenta culturala.
 
Aceasta schimbare de registru s-a facut simtita si prin momentul muzical de la final, care ne-a oferit o mostra vie din cultura bizantina specifica secolului al IV-lea. Recitalul de muzica bizantina veche a fost sustinut cu multa virtuozitate de Grupul Psaltic Nectarie Protopsaltul, coordonat de Sabin Preda.

Ora 15:00 - Lansarea Dictionarului grec-roman. Volumul II, B - Γ a fost un moment pe cat de hotarator, pe atat de solemn, care a pus bazele unui proiect de cursa lunga, esential pentru cultura romana. Am inaugurat cu bucurie aparitia primei parti a dictionarului de greaca veche in limba romana, primul dictionar esential pentru traduceri dintr-o limba care constituie izvorul culturii occidentale si implicit al culturii noastre.
 
 
Ne-am bucurat atat de prezenta autorilor Constantin Georgescu, Simona Georgescu si Theodor Georgescu, cat si de invitatii lor de marca: Profesor emerit Zoe Petre, Prof. emerit dr. Mariana Baluta-Skultéty, Prof. dr. Florica Bechet, Prof. dr. Ioana Costa. Discursurile invitatilor au fost puternice si inalte, au adus la targul de carte ecoul marii culturii, al marilor autori clasici si al importantei studiului si cercetarii pentru definirea noastra ca o cultura distincta si temeinica in spatiul european. A fost un moment de sarbatoare pentru intelectualii romani, pentru cei din mediul universitar, pentru cercetatori, filologi, filosofi, studenti si pentru toti cei interesati de sursele gandirii si literaturii occidentale.

Cele mai vandute carti Nemira la Gaudeamus au fost:   

1. Almanahul Anticipatia 2013. Dupa 30 de ani, editura Nemira a relansat unul dintre cele mai populare branduri editorial romanesti, aducand in atentia cititorilor romani articole de stiinta, interviuri cu personalitati din lumea stiintei si inovatiei tehnologice, articole ale unor prestigiosi scriitori SF straini sau romani, povestiri SF si Fantasy si foarte multe informatii pretioase pentru cei pasionati de science-fiction, eseu si reflectie filosofica sau articole de popularizare a stiintei.

2. Colectia de Povestiri Stiintifico-Fantastice (CPSF) Anticipatia Nr.1 Nemira a preluat brandul CPSF si va edita lunar revista (in jur de 100 de pagini), ce va cuprinde una sau doua povestiri SF ale unor autori romani sau straini, alaturi de un articol referitor la tema stiintifica ce a stat la baza lucrarii. Povestirile straine vor fi opere care au fost recompensate cu premiile internationale: Hugo, Nebula, Fantasy Awards, Arthur C. Clarke etc.

3. Cum sa cuceresti un barbat pe e-mail, messenger si Facebook, de Dan Radoiu. Mai mult decat un ghid de online dating, cartea este scrisa din perspectiva unei povesti cu personaje care ai zice ca sunt reale. Totodata, cartea dezvaluie un numar mare de situații ce se intalnesc frecvent in lumea reala, devenind un veritabil manual practic de persuasiune.

4. Opere Alese, de Rodica-Ojog Brasoveanu. Pana in 1999, Rodica-Ojog Brasoveanu a publicat 35 de romane, in majoritate politiste, dar si cateva istorice si unul stiintifico-fantastic. Este considerata, in mod unanim, marea doamna a literaturii politiste romanesti.

5. Shining, de Stephen King, celebrul scriitor American, care a publicat peste 40 de romane si sute de povestiri scurte in genurile horror, fantasy, science fiction si thriller psihologic. Cartile sale au devenit aproape toate bestseller si s-au vandut in peste 350 de milioane de exemplare, majoritatea fiind adaptate pentru ecran. "Shining este in mod cert o capodopera si, probabil, unul dintre cele mai bune romane cu subiect supranatural din ultima suta de ani." Peter Straub
 
Cele mai apreciate campanii promotionale au fost: Black Friday, preturi mai mici cu pana la 70%, pachetele cadou, la care reducerile au fost de la 35% la 45%, reducerile de 30% si posibilitatea de plata in pana la sase rate pentru posesorii de carduri Avantaj sau Star BT, promotia de 25% pentru orice carte, cu exceptia cartilor la 5 si 10 lei si promotia 2+1 cadou. In plus, nu a trecut neobservata nici invitatia de a completa talonul de inscriere la un concurs cu premii constand in carti, o vacanta si e-readere, pentru care extragerile vor avea loc in decembrie, camapania derulandu-se pana atunci in librarii.