Publicat: 23 Februarie, 2020 - 21:36

Lăudam, cu un an în urmă, în edițiile Amos News, acțiunea edililor brașoveni de a înființa o stație pilot. De mare eficiență și actualitate. Era și este vorba de selectarea și de colectarea, de la cetățeni, a deșeurilor menajere, ce pot fi reciclate - hârtie, plastice,
sticle etc.
Ziceam, atunci, că este o acțiune și nu o inițiativă. Foarte utilă. Ce bine ar fi fost să plece din Brașov, sau de oriunde din România. Oricum, bine că s-a cârmit. Pentru că această inițiativă-obligație a pornit și a fost impusă de mai marii gospodari ai Europei.
Dare bine și așa.De ce să arunci la gunoi ceva care poate fi reciclat, poate avea încă valoare, prin refolosire, cu un efort și preț minimal ? O simplă sortare a nefolositelor și a folositelor, de către fiecare familie.Apoi, colectarea acestor deșeuri reciclabile în pungi și în containere amenajate special, ridicate de către firmele de profil și fructificate cu substanțiale avantaje. Avantaje, de care economia noastră, care se clatină, are mare nevoie.Dar și pentru mediul nostru natural, cu care am fost înzestrați, din belsug, pe aceste plaiuri. Să ne gândim doar la câtă pădure, câți copaci am putea salva de la tăiere, zilnic, dacă am trimite la reciclate deșeurile de hârtie, cartoane, ambalaje.
Dar, basta!, cum zic italienii, cu această cam lungă introducere.Era, însă, necesară. Pentru că, din păcate, acțiunea benefică, lăudabilă, a edililor brașoveni, din 2019, de a susține colectarea deșeurilor reciclabile, trage spre desuetudine, spre depreciere.
Parcă ar tinde să ajungă la...gunoi ?! La ăla menajer, nefolosibil.
Concret : anul trecut, când lăudam acțiunea, cetățeanul primea, de la casieria Comprest, odată cu plata facturii, câte trei sacii pe săptămână, pentru fiecare categorie de deșeuri sortabile.Și, brașoveanul, bun gospodar, scotea sacii la poartă în fiecare sâmbătă, cum era informat, când trecea o mașina a firmei Comprest și îi prelua
săptămânal. Simplu, eficient.
Numai că, din Ianuarie 2020, s-a produs o schimbare. Nu în bine ; în rău.S-a redus numărul de saci la jumătate și s-au redus, tot la jumătate , zilele de colectare: de două ori pe lună, în loc de patru ori. Să nu fi răspuns conștiincios , gospodărește brașovenii ?
Nici vorbă. Sacii cu deșeuri recuperabile erau plini de fiecare dată.Ba rămâneau și neridicați, în stradă.Fiind necesare intervenții telefonice la salubritate să intervină.
Personal, ca locuitor al orașului, am solicitat să cumpăr asemenea saci, pe culori, care nu se găsesc în comerț; fiindcă numai doi saci pe lună sunt total insuficienți.Casiera de la ghișeul Comprest, s-a uitat cruciș, de parcă auzea de drone atomice, sau cocaină.
Așa că, pentru a nu recădea în obiceiul tradițional de a arunca, ilegal, la containerul de deșeuri menajere și pe cele reciclabile, care, oricum nu pot fi ținute sub preș, am solicitat, telefonic, o explicație.La primăria Brașov.Atât în calitate de cetățean, cât și ca reprezentant al agenției de presă Amos News. Doamna Andreea Oprea, inspector în domeniu, a încercat, evaziv, să ne explice, că se extinde acțiunea și la cetățenii de la blocurile de locuințe și e mai greu cu preluarea deșeurilor,apoi ne-a expediat la operatorii de salubritate.
Ceea ce am făcut.Întâi telefonic.Răspunsul de la conducerea Comprest Brașov a fost că trebuie să trimitem un e-mail din partea agenției Amos News. Zi și făcut.Dar nici un răspuns.După 20 de zile și o vizită la firmă, primim răspunsul de mai jos :
“ Com/E/159/21.02.20 - Comprest SA, reprezentată prin Emil Bărbat, dr. General, vă comunicăm că în urma solicitării dvs.privitoare la transmiterea unor informații legate de colectarea separată a deșeurilor în Municipiul Brașov în acest moment centralizăm datele și urmează să vi le comunicăm în cel mai scurt timp.”( Amânare cu limbă de lemn.Nota noastră)
Ce să mai comentăm? Nu era vorba atât de centralizarea unor date, cât de ce se va întreprinde pentru implementarea unei obligații legale, ținând cont că au trecut, deja, două luni din acest an.
Concluzia : ziarele locale scriu despre o sporire substanțială a taxelor la facturile de salubritate. Este cel mai facil răspuns, să rezolvi, din pix, o problemă stringentă, în loc să o rezolvi cu răspundere gospidărească.
DUMITRU BUJDOIU Corespondent Amos News

Tag-uri Institutii: