4 februarie 2023

Cum s-a schimbat Republica Islamică Iran după multe luni de acțiuni antiguvernamentale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În trei luni de proteste antiguvernamentale, care au fost înăbușite cu brutalitate de forțele de securitate, tinerii iranieni au reușit să obțină unele indulgențe reale din partea autorităților.

Purtarea obligatorie a hijabului pentru fete și femei, care a determinat declanșarea protestelor, nu mai este de facto valabilă în Republica Islamică.

În marile orașe ale Iranului, a devenit normal ca fetele să nu-și ascundă părul sub basma în locuri publice. Pe străzi sunt mult mai puțini reprezentanți ai așa-numitei „poliții morale”, care anterior monitorizau tocmai, printre altele, faptul că femeile poarta hijab-ul.

În general, Iranul s-a schimbat semnificativ de-a lungul celor trei luni de proteste, dar este prea devreme pentru a vorbi despre schimbări sistemice serioase în țară.

Protestele în masă antiguvernamentale din Iran au început la mijlocul lunii septembrie a anului trecut. Au fost provocați de moartea tinerei i Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, după ce a fost reținuta pentru că ar fi purtat hijab în mod incorect de către poliția adjunctă.

Amini, un rezident al provinciei iraniene de vest Kurdistan, a intrat în comă la câteva ore după ce a fost reținută la Teheran, pe 13 septembrie. Potrivit martorilor incidentului, hijabul lui Amini a fost doar ușor mișcat, dezvăluindu-și părul.
Poliția a spus că moartea fetei a fost un „accident”. Protestele au izbucnit inițial în Sakez, orașul natal al lui Amini, după înmormântarea ei din 17 septembrie. Mai târziu s-au răspândit în toate orașele mari ale Republicii Islamice. Aproximativ o lună mai târziu, au căpătat caracterul unor ciocniri violente aproape zilnice între protestatari, printre care se număra un număr remarcabil de fete tinere, și reprezentanți ai diferitelor agenții de aplicare a legii din Republica Islamică.

Pe parcursul celor trei luni de proteste, potrivit activiștilor pentru drepturile omului, peste 400 de protestatari au fost uciși. La mijlocul lunii noiembrie 2021, protestele s-au intensificat. Autoritățile au fost chiar nevoite să aducă armata regulată și părți ale Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) în orașe în care au avut loc ciocniri deosebit de violente. Până la începutul lunii decembrie, protestele antiguvernamentale s-au domolit aproape peste tot. O serie de factori au contribuit la aceasta.

Parțial, protestatarii au reușit să-și atingă obiectivele – în orașe și chiar în unele locuri din mediul rural, unde morala este mai conservatoare, fetele au început să meargă complet libere fără hijab și batic, iar astăzi oamenii legii nu le opresc pentru asta.

Moralul patrulelor poliției au fost reduse drastic. Acum, de exemplu, la Teheran este absolut normal dacă o fată cu capul descoperit de mână cu un tânăr trece pe lângă polițiști sau luptători IRGC, care sunt trimiși din când în când să fie de serviciu la intersecțiile din centrul orașului și nu numai că nu va fi reținută, dar nici măcar nu li se va permite să i se niciun reproș.

Înainte, înainte de protestele actuale, când trebuia să-ți ascunzi constant părul sub hijab, trebuia să te machiezi ca să arăți frumos. Dar acum părul este deschis și aceasta este o parte semnificativă a frumuseții feminine, așa că în Teheran, fetele au mai puțin machiaj, spun surse dintre localnice.

Până acum, s-a stabilit un echilibru. Poliția nu atinge fetele fără hijab, nu există un zel deosebit al poliției de a le obliga pe fete să respecte „normele morale”, așa cum le înțeleg autoritățile. Cu toate acestea, problemele conceptuale dintre autoritățile iraniene și populația țării încă nu sunt rezolvate.

Economia Iranului se degradează în mod constant

A început să se degradeze și mai repede pe fondul protestelor, întrucât autoritățile au deconectat efectiv țara de la internetul extern: doar site-urile cu domeniul .ir sunt încărcate fără probleme, pentru toate celelalte resurse (chiar și pentru cele rusești, deși propaganda rusă este mai prietenoasă decât oricine altcineva cu regimul de conducere al Republicii Islamice), iranienii folosesc VPN.

În medie, locuitorii capitalei (în Teheran și în alte orașe mari unde au avut loc cele mai numeroase proteste, autoritățile sunt deosebit de zeloase în blocarea internetului) au 10-15 VPN-uri diferite instalate pe smartphone-urile lor. Trebuie să treacă la altul de fiecare dată dacă un VPN funcțional nu ajută. Se întâmplă ca internetul să dispară complet timp de câteva ore – nimeni nu va ajuta aici.

Pentru afacerile private iraniene în condițiile a numeroase sancțiuni occidentale, internetul a fost o oportunitate de a accesa piețele externe.

În plus, prin diverse rețele s-au dezvoltat diverse afaceri locale creative.

Principala modalitate de a vinde și de a-și promova produsul pe piață au fost paginile de pe rețeaua de socializare Instagram, pe care autoritățile iraniene, ca și omologii lor din Rusia, au decis să o pună pe lista interzise și au început să o blocheze. Drept urmare, afacerile s-au micșorat.

Recesiunea economiei și lipsa schimbărilor fundamentale din țară îi forțează pe tinerii iranieni să părăsească țara. Apropo, acesta este unul dintre motivele pentru care un număr mare de tineri protestatari iranieni sunt ostili față de țările occidentale. Ei cred că Occidentul nu ar trebui să creeze condiții pentru ca ei să plece din Iran, ci ar trebui să ajute la scăparea de actualul regim politic.

Trebuie să aducem un omagiu tineretului iranian. Majoritatea își prețuiește patria și nu dorește să o schimbe în alte țări. Tineretul iranian a dezvoltat patriotismul în sensul bun al cuvântului, și nu în sensul în care diverse dictaturi mizerabile încearcă să prezinte patriotismul.

Putin = Khamenei

intr-o discutie cu o sursa din Iran, persoana in cauza afirma „Poți spune știrile rusești înlocuind Moscova cu Teheranul și Rusia cu Iranul și vei obține exact aceeași veste despre represiunile politice din țara noastră”.

Iranienii, în special generația de 25-35 de ani, s-au săturat foarte tare de actualul regim politic . Vârsta medie a așa-zisei elite din Iran este aproximativ 65 de ani.

În general, societatea iraniană, în special tineretul ei, așa cum o văd, este o resursă destul de puternică și eficientă, care s-a diminuat doar pentru o perioadă. Un alt incident sumbru al autorităților ar putea declanșa un nou val de proteste. Este greu de prezis câte astfel de valuri vor fi necesare pentru schimbări cardinale în țară. Dar, de exemplu, pentru victoria revoluției islamice din februarie 1979 (și pentru vremea ei, cu siguranță a fost un progres pentru Iran), au fost necesare proteste de diferite intensități, care au durat mai mult de un an.

În general, in aceste tari din Orient, schimbarea nu are loc rapid. Prin urmare, este posibil ca ceea ce s-a întâmplat în Iran în această toamnă să fie doar începutul unui proces amplu și îndelungat.
A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto horizonweeklri.ca