Publicat: 19 Aprilie, 2013 - 20:59
Share

Congresul PSD, care se va întinde pe 2 zile, a început vineri, în prezenţa peste 4.000 de delegaţi din toată ţara, veniţi să-şi aleagă noua conducere şi de a vota noul statut. Prima zi a lucrărilor Congresului  a fost dedicată discursurilor politice, votul urmând să aibă loc sâmbătă.

Noutatea adusă de PSD este că pentru prima dată în istoria unui partid va fi folosit sistemul de vot electronic.

Vedeta Congresului a fost Adrian Năstase. Congresul PSD de la Sala Palatului a fost un prilej numai bun pentru ca Năstase, recent eliberat din penitenciar, sa apară la o acţiune publică.

Năstase a fost primul care a făcut o baie de mulţime, străbătând sala în aplauzele celor peste 4.000 de delegaţi.

Primirea pe care PSD-iştii i-au facut-o l-a determinat pe Victor Ponta sa se declare "invidios". Fostul premier a anunţat, însă, că va sta departe de politică, în urmatoarea perioada.

Dincolo de prima aparitie publica a fostului premier, cel mai aşteptat discurs a fost cel al liderului PNL Crin Antonescu, în condiţiile în care tensiunile din USL au fost în creştere în ultima vreme.

Liderul PNL, Crin Antonescu, le-a spus delegaţilor la Congresul PSD, că există lucruri care nu sunt de reevaluat, începând cu Traian Băsescu, iar premierul Victor Ponta a spus apoi zâmbind că este îngândurat că din 2014 va trebui să coabiteze cu Antonescu, ceea ce ar putea fi mai dificil.

Antonescu a punctat că Partidul Naţional Liberal nu îşi reevaluează nici aliaţii. "Aliaţii noştri sunteţi dvs - PSD. Ne putem ciocni, ne putem tulbura, ne putem opri pentru un moment pentru a lămuri un incident sau altul, o neînţelegere sau alta, o intenţie sau o declaraţie sau alta, dar aliaţii noştri, aşa cum desigur sunt şi cei din PC şi UNPR, sunteţi dvs - PSD. Până unde? Până când? Până la capăt".

Liderul PNL a afirmat, totodată, că liberalii nu reevaluează nici mandatul acordat de alegători.
 
După ce liderul PNL şi-a încheiat discursul, preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus că împărtăşeşte toate ideile de unitate exprimate de Crin Antonescu, dar că este puţin "îngândurat".
 
"Împărtăşesc toate aceste idei de unitate şi dorinţa de a duce la capăt proiectul nostru. Eram îngândurat, mă gândeam că de la anul coabitez cu Crin şi s-ar putea uneori să fie chiar mai dificil. Dar sigur va fi mai bine pentru România", a spus Ponta, după discursul preşedintelui PNL, Crin Antonescu.

Congresul PSD a adoptat, vineri, cu unanimitate, prin vot deschis, o serie de modificări la Statutul partidului, cea mai importantă fiind instituirea funcţiei de preşedinte executiv al formaţiunii, în condiţiile în care Liviu Dragnea este singurul candidat la această funcţie. Funcţia de preşedinte executiv a fost introdusă nu doar la nivel naţional, şi la nivelul organizaţiilor muncipale, judeţene, de sector, a municipiului Bucureşti.

De asemenea, s-a decis ca funcţiile de prim-vice alese în conferinţele organizaţiilor judeţene sau municipale să se transforme în funcţii de preşedinte executiv. Totodată, prin modificările aduse la Statut a fost majorat numărul de vicepreşedinţi ai partidului la nivel central, existând 8 funcţii de vice la nivel naţional, 8 funcţii de vice la nivel regional, 5 funcţii de vice alocate femeilor şi alte 3 funcţii de vice, asimilate, pentru liderii de grup de la PE, Senat şi Camera Deputaţilor.