28 septembrie 2021

Cum sa socializam corect cu cainii

copii cu caine
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Potrivit mai multor studii de etologie, adulții trebuie să ofere o comunicare sigură atât copiilor, cât și câinilor, aducând o atitudine umană și responsabilă față de animale. Chiar dacă familia nu are un animal de companie, copilul trebuie să știe cum să comunice cu animalele altor persoane si ce să facă în caz de urgență. Un caine poate deveni agresiv, deoarece „granițele” au fost încălcate sau au fost tulburate la momentul nepotrivit.

Solicitați întotdeauna permisiunea
Când întâlnește pentru prima dată câinele unui străin, un copil trebuie să ceară în mod necesar permisiunea proprietarului și, de asemenea, să se asigure si că animalul este dispus să comunice. Nu trebuie să atingeți un câine necunoscut fără permisiunea proprietarului său și nici nu trebuie să vă forțați câinele să socializeze sau să se joace. Dacă proprietarul a permis să se familiarizeze cu animalul de companie, trebuie să vă apropiați calm de câine și lasandu-l sa va miroasă palma; dacă câinele intră în contact, îi puteți mângâia ușor bărbia, pieptul și gâtul, eventual, un mic scarpinat după ureche.

Dacă animalul nu manifestă interes pentru comunicare, trebuie să îl lăsați în pace

Semnalele principale pe care le arată câinele ar trebui să fie explicate copilului.

ATENȚIE! Dacă își linge buzele, cască sau strânge ochii, întoarce capul sau întoarce spatele, vrea să plece, acesta este un semn de disconfort. În acest caz, câinele trebuie lăsat singur și în niciun caz nu trebuie ținut cu forța, pentru a nu provoca un conflict.

Când câinele bagă coada intre picioare sau lasa jos urechile, acesta este un semn că animalului nu îi plac acțiunile persoanei. Aceasta este o cerere politicoasă de a-l lăsa în pace.

Dacă un câine își încrețește nasul, își arată dinții și se uită în ochi este o amenințare directă și un semnal că animalul nu va mai tolera compania dvs. Dacă un câine mârâie, este o reacție comportamentală extrem de nervoasă și agresivă, dacă nu va indepartati imediat, urmează muscatura.

Copiii ar trebui învățați, de asemenea, că nu trebuie „să-i tachineze” pe câini, să imite lătratul sau să fluture mâinile în fața lor și să facă zgomote puternice. Mai mult decât atât, nu ar trebui să trageți câinele de coadă, de labe, să atingeți nasul.

 

Un caine prietenos va transmite acest lucru prin nonverbal, mișcări ample de coada, ochi luminosi, o postura relaxată, iar cainii care locuiesc deja într-o casa cu un copil, vor fi, in majoritatea cazurilor, deosebit de receptivi la a se juca si a se apropia, cautand chiar ei compania copiilor.

Ciprian Pop