Publicat: 26 Aprilie, 2020 - 13:54
Share

În timpul Ramadanului, cea mai sfântă lună a islamului, credincioșii postesc de la răsărit până la apusul soarelui și dedică ore lungi rugăciunii și auto-reflecției. Este, de asemenea, o perioadă de petrecere alături de familie și prieteni în sărbătorile fastuoase de noapte, care se încheie cu Eid al-Fitr, „Festivalul ruperii postului”. În întreaga lume, cei 1,8 miliarde de musulmani care se pregătesc pentru Ramadan, un timp pentru a se reconecta spiritual și social, care este de așteptat să înceapă vineri în majoritatea locurilor.

Dar răspândirea rapidă a coronavirusului mortal a obligat oamenii din Orientul Mijlociu și nu numai să rămână acasă și să schimbe multe dintre ritualurile lor religioase.

Guvernele din regiune au interzis întâlnirile mari și contactul strâns dincolo de familia imediată, spunând că s-au consultat cu Organizația Mondială a Sănătății înainte de a face aceste măsuri.

Rugăciunile în moschei din toată regiunea vor fi suspendate, inclusiv  serviciile de noapte din  taraweeh . De   asemenea, vor fi anulate mesele comunale de pauză de seară comunale iftar .

Muhammad Hussein, marele mufti al Ierusalimului și al teritoriilor palestiniene, a declarat pentru Media Line că aceste măsuri restrictive sunt „în interesul popular al oamenilor”.

Încrederea islamică Waqf, condusă de Iordania / Palestina, care administrează Moscheea Al-Aqsa în Ierusalim, cel de-al treilea sit al islamului, a confirmat că moscheea va continua să fie închisă închinătorilor în timpul Ramadanului.

Șeicul Azzam Khateeb, directorul general al Waqf, a declarat că a fost o decizie „dificilă”, dar „bunăstarea închinătorilor vine mai întâi”.

Autoritatea palestiniană și-a desfăcut portbagajul, permițând unor magazine și întreprinderi să se deschidă timp limitat. Cu toate acestea, anunțul nu a fost pe placul tuturor.

Abdelaziz Oudeh, un imam la Moscheea al-Qassam din Gaza, a declarat că este „dezamăgitor” să vezi moschei goale și să nu poată ruga în grupuri. El a pus sub semnul întrebării decizia de a ușura restricțiile asupra afacerilor, dar nu și asupra caselor de cult.

„Dacă oamenii pot ieși la cumpărături și cumpăra ceea ce au nevoie, ce se întâmplă cu ei să se roage în moschei? Ce este Ramadanul fără să ne adunăm pentru rugăciuni? ” Întrebă Oudeh.

Restricțiile de până acum au afectat cu greu întreprinderile din teritoriile palestiniene. În timpul Ramadanului, restaurantele, cafenelele și magazinele sunt în mod normal ambalate noaptea.

Eman Abdallah, student la masterat la Universitatea Birzeit din Cisiordania, locuiește cu părinții ei. Ea a spus că familiile fraților și surorilor ei au făcut obiceiul să rupă postul zilnic la casa familiei de mai multe ori pe fiecare Ramadan - deși nu anul acesta.

„În opinia mea, întâlnirile familiale și sociale reprezintă cel mai ușor mediu pentru transmiterea coronavirusului. Dacă ritualurile nu sunt omise, am putea ajunge la o situație catastrofică. Trebuie să respectăm aceste decizii și să respectăm restricțiile și să ne abținem de la aceste adunări ”, a spus ea. „Familia noastră va transforma camera de zi într-o moschee.”

Abdallah a spus că va apela la tehnologie pentru a rămâne în contact cu familia și prietenii.

„Voi folosi apeluri video pentru a verifica pe toți. Putem avea mese și adunări virtuale ”, a spus ea râzând. „Nu cumva trăim acum?”

În Iordania, la fel ca în multe țări islamice,  corturile iftar Ramadan  răsar în mod normal în întregul regat și sunt pline de familii și prieteni petrecând timpul împreună noaptea târziu.

Abeer Shamali, care locuiește în Amman și avea să fie responsabil de una dintre cele mai mari corturi din capitală, a spus că interdicția acestor corturi din acest an a afectat economia.

„Afacerile erau mai rapide”, a spus el. „Am angajat cel puțin 25-30 de personal suplimentar de bucătărie și servere pentru fiecare Ramadan.”

Iordania a fost recunoscută că face o treabă mai bună decât majoritatea țărilor în ceea ce privește pandemia COVID-19. În Siria învecinată, sectoarele economiei și sănătății sunt în ruină ca urmare a războiului civil în curs, care a început în urmă cu nouă ani.

Omar Mardini, proprietarul unui cunoscut restaurant din capitala Damasc, a spus că coronavirusul a întors viața oamenilor „cu capul în jos” și a obligat guvernele să impună măsuri dure.

„Ne bazăm foarte mult pe această lună”, a spus el. „Fac aproape jumătate din veniturile mele anuale în timpul Ramadanului. Nu știu ce să fac acum. Oamenilor le este frică să iasă și să socializeze. ”

Faimoasa Moschee Umayyad din Damasc găzduiește în mod normal mii de închinători în fiecare seară în timpul Ramadanului. Cunoscută și sub numele de Marea Moschee din Damasc, va rămâne goală anul acesta.

Mardini s-a arătat nostalgic când vorbea despre Ramadanul din Damasc și luminile colorate care în mod normal își decorează Orașul Vechi în timpul lunii sfinte.

Dima Alhamod, un rezident din Damasc, este mulțumit de unele schimbări.

"Acest lucru va obliga oamenii să rămână acasă cu familiile lor", a spus ea. „Nu mi-a plăcut niciodată să încep aceste evenimente sociale.”

Ramadanul este o aventură de familie și ar trebui să rămână așa, a spus Alhamod.

„Suntem o familie mare. Când ne vom întâlni cu toții, suntem 35 de oameni care se întind pe trei generații, iar pentru binele sănătății noastre vom rămâne acasă anul acesta ”, a spus ea.

În Israel, există o interdicție strictă a adunărilor publice de câteva săptămâni. Numărul de cazuri de coronavirus este în continuă creștere, iar restricțiile dure din timpul Ramadanului au un larg sprijin public în comunitatea musulmană.

În Baqa al-Gharbiyye, un oraș arab israelian de aproximativ 30.000 de rezidenți, Reem Hassadieh-Ftaimy, tehnician stomatologic, soție și mamă a unui copil de două luni, a declarat: „Inima mea este tristă, foarte tristă. Nu există nici bucurie, nici fericire pentru această lună sfântă. Am primit Ramadanul cu mare bucurie, plăcere și entuziasm. ”

Șeicul Mashhour Fawaz, șeful Consiliului Islamic din Israel, a pledat pentru ca oamenii să rămână acasă. El a spus că toată lumea trebuie să respecte instrucțiunile Ministerului Sănătății.

„Oamenii ar trebui să evite toate adunările din timpul Ramadanului sub toate formele”, a spus el.

„Da, preferăm relațiile sociale, dar în aceste condiții trebuie să rămânem acasă și să comunicăm prin telefoane și alte canale”, a continuat el. "Comunicare socială! Nu subestimați pericolul virusului! ”

Pentru mulți musulmani, Ramadanul este un moment pentru a citi Coranul și o ocazie de a purifica sufletul. Acesta oferă un început nou.

Sondos Mara'i, care locuiește în Qalansawe, Israel, a declarat că așteaptă cu răbdare în fiecare an luna sfântă.

„Nu-mi pasă atât de mult de adunări. În mod normal termin de citit cartea sfântă în timpul Ramadanului ”, a spus ea.

Mara'i a adăugat că este tristă că nu va putea participa la moschei.

„Musulmanii preferă să se roage împreună la moschee”, a menționat ea. „ Cel mai mult îmi vor lipsi  rugăciunile taraweeh în moschei.” (eTN)

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: