5 octombrie 2022

Cum vede Biden politică externă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Nici bine m-a preluat bătrânul ușor senil biroul oval, că s-a și apucat de construit, sau, mai bine zis…de stricat!

Afirmația lui Biden conform căreia omologul său rus, Putin, este un „criminal” a lovit Moscova ca o bombă, deși reacțiile oficiale nu ar fi putut fi mai caldă.

Când era doar un tânăr parlamentar, în 1979, Biden a călătorit la Moscova pentru a semna acordurile de limitare a armelor nucleare SALT II. Înbinsasi imaginile de pe coperta unor reviste americane de atunci, el apare în compania ministrului sovietic al afacerilor externe, Andrei Gromyko.

Au fost vremuri diferite. De îndată ce a ajuns la Casa Albă, Biden a ordonat intrarea în Marea Neagră a două nave de război, sub pretextul de a sprijini Ucraina împotriva Rusiei, dar situația este atât de tensionată încât a trebuit să-si întoarcă decizia, ordonând să se retragă după ce a vorbit la telefon cu Putin.

În timpul conversației, Putin l-a avertizat în mod expres pe Biden că ambele nave riscă să fie distruse și că ar trebui „să stea departe pentru binele lor”.

De asemenea, el l-a amenințat în mod clar pe Biden să „fie atent”, deoarece serviciul federal de securitate rus, FSB știa exact ce face CIA, cadrele și operațiunile sale pe spațiul rusesc subt documentate, doar se asteapta o decizie a politicului pentru măsuri de contracarare.

Biden nu trebuie să fi înțeles bine mesajul, deoarece chiar acum navele britanice ale Marinei Regale navighează spre zonă cu intenția de a intra în Marea Neagră.

Rusia a făcut un spectacol din a transfera 150.000 de soldați la granița cu Ucraina, dar provocările nu s-au calmat.

În plus, Republica Cehă a expulzat 20 de diplomați de la ambasada Rusiei și, la rândul său, Moscova a făcut același lucru, care în Europa a servit ca un fum pentru a acoperi o incercare eșuată de lovitura de stat din Belarus.

Consulul general ucrainean la Sankt Petersburg, Alexander Sosonyuk, a fost de asemenea, expulzat din Rusia după ce contraspionajul l-a prins încercând să mituiască un oficial rus de securitate al FSB, surprinzând momentul operativ. Fie o greșeala de neiertat a serviciilor secrete ucrainiene, care, în condiții de criza, nu ar fi trebuit să-i permită „consulului” să meargă la vânătoare, fie o clara provocare, în care ucrainenii nu au acționat de capul lor, ci împinși, să tulbure și mai mult apele.

Ca retorsiune, guvernul ucrainean a expulzat un diplomat de la ambasada Rusiei la Kiev.

În același timp, sunt descoperite planurile de lovitură de stat împotriva Belarusului, în care rușii de la FSB au sprijinit și dat pontul colegilor bieloruși.

Lovitura de stat eșuată are toate caracteristicile „revoluțiilor culorate” cunoscute în ultimii ani și printre participanții săi se numără neo-naziștii ucraineni.

Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, se va întoarce săptămâna aceasta în Statele Unite pentru a se pregăti pentru un summit între Biden și Putin.

Turcia controlează strâmtoarea Bosfor, care este principala cale de acces către Marea Neagră. Erdogan călătorește în Ucraina pentru a se întâlni cu omologul său, Zelensky, și pentru a-și arăta capacitatea de a „se amesteca să tulbure apele” și aici, cum a făcut deja în Siria și Libia, și în Karabah. Nu recunoaște anexarea Crimeii de către Rusia, nu acceptă „separatiștii” din Donbas și intenționează să recruteze jihadiștii pe care îi are în Siria pentru a-i duce în Ucraina, unii spun că ar fi făcut-o deja.

În același timp, Erdogan susține intrarea Ucrainei în NATO. Așa se prezintă astăzi vecinătatea Patriei noastre. La București, politicienii se ceartă, daca o mai fi zăpadă la Păltiniș, un președinte ar schia…

Redactor Ciprian Pop