Publicat: 9 Iunie, 2017 - 12:01

Festivitatea de premiere a celei de-a XV-a editii a Cupei MAE s-a desfasurat joi, 8 iunie 2017, la Clubul Diplomatic, în prezenta ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu.

În cuvântul de deschidere, ministrul afacerilor externe a multumit participanților, organizatorilor și sponsorilor. 'Am constatat ca programul de diplomație publica Cupa MAE si-a câstigat un rol bine definit în rândul comunitatii diplomatice de la Bucuresti, reusind sa promoveze importanta spiritului de fair-play si a respectului reciproc între oameni, tari si culturi diferite, reflectate în deviza 'Joc corect, joc pentru toti', a afirmat ministrul afacerilor externe.

La ediția din acest an a manifestarii, care s-a desfașurat pe parcursul a doua week-end-uri (20-21 mai, respectiv 27-28 mai), au participat 300 de diplomati din 30 de tari, carora li s-au alaturat reprezentanți ai societații civile, ceea ce reprezinta cea mai numeroasa participare din ultimii ani. Aceștia s-au întrecut la opt discipline sportive: ciclism, sah, fotbal, streetball, badminton, tenis de câmp, tenis de masa și golf.

La turul ciclist, la categoria masculin, locul al III-lea a fost ocupat de Cristian Badea (MAE), locul al II-lea de Romulus-Andrei Bena (MAE), iar locul I a fost câștigat de Alexey Zamilatskiy (Ambasada Federației Ruse). La feminin, locul al III-lea a fost câștigat de Ramona Ciuca (MAE), locul al II-lea de Alexandra Mardale (MAE) și locul I de Alexandra Calu (MAE).

Continuând initiativa anilor trecuți, Ministerul Afacerilor Externe a oferit, si în acest an, posibilitatea participarii la turul ciclist al Cupei MAE a reprezentanților societații civile, cu scopul de a creste nivelul de constientizare a importantei sportului practicat în aer liber. Câstigatorul competitiei din partea societatii civile a fost Ionuț Popa (Apa Nova).

Podiumul câștigatorilor la fotbal a fost urmatorul: pe locul al III-lea s-a clasat echipa Ambasadei Republicii Peru, pe locul al II-lea echipa Ambasadei Turkmenistanului, iar locul I a fost câstigat de echipa MAE.

Câstigatorii la tenis de câmp, la categoria simplu, au fost urmatorii: pe locul al III-lea, Vladimir Vasiliev (Ambasada Federației Ruse), pe locul al II-lea, Martin Soeprijadi Diaw (Ambasada Republicii Indonezia), iar pe locul I, Rodrigo Guzman (Ambasada Republicii Chile). Competitia de dublu a fost câstigata de perechea Mihail Harbic — Cristian Grigore Gîtman (MAE), locul al II-lea fiind ocupat de perechea Rodrigo Guzman (Ambasada Republicii Chile) — Dan Paxino (MAE), iar locul al III-lea de perechea Valentin Macec — Flavius Florin Lung (MAE).

La tenis de masa, la feminin, primul loc a fost ocupat de Zeng Zheng (Ambasada Republicii Populare Chineze), locul al II-lea de Ioana Elena State (MAE), iar locul al III-lea de Xie TingFang (Ambasada Republicii Populare Chineze). Câstigatorul competitiei masculine a fost Fedor Avvakumov (Ambasada Federației Ruse), urmat de Ri Su Dong (Ambasada Republicii Populare Democrate Coreene) si de Kim Hyon Song (Ambasada Republicii Populare Democrate Coreene). Competitia de dublu masculin s-a încheiat cu victoria echipei Ri Su Dong — Kim Hyon Song (Ambasada Republicii Populare Democrate Coreene), în timp ce locul al II-lea a fost ocupat de Avvakumov Fedor — Lukin Alexander (Ambasada Federatiei Ruse), iar locul al III-lea de Virgil Baran — Virgil Baran Jr. (MAE).

La sah, podiumul a avut urmatoarea configuratie: locul I — Radu Mihai Serbanescu (MAE), locul al II-lea — Dan Marian Tanasescu — (MAE), locul al III-lea — Ashot Grigorian (Ambasada Republicii Armenia).

La streetball, locul al III-lea a fost ocupat de echipa MAE, locul al II-lea de echipa Ambasadei Republicii Populare Chineze, iar locul I de echipa Ambasadei Spaniei.

Competitia a fost una strânsa si la badminton, la feminin podiumul fiind ocupat de Xie Tingfang (Ambasada Republicii Populare Chineze) — locul I și de Raluca Roșoga (MAE) — locul al II-lea. Câstigatorul competitiei la masculin a fost Iman Nurmansyah (Ambasada Republicii Indonezia), urmat de Ari Hermawan (Ambasada Republicii Indonezia) — locul al II-lea si Wang Xiaohui (Ambasada Republicii Populare Chineze) — locul al III-lea.

La golf, locul I a fost câștigat de ambasadorul Republicii Indonezia la București, Diar Nurbintoro, iar locul al II-lea de David Mark Urbia (SUA).

La finalul festivitatii de premiere, câstigatorii din acest an, alaturi de toti participantii la Cupa MAE, s-au bucurat de o atmosfera relaxata si de un moment artistic oferit de Smiley.