1 iulie 2022

Curs intensiv de pisicologie

pisici
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pisica este un animal enigmatic – se spune. Un fel de Sfinx. N-ai prea crede, când pisa te privește cu ochii mijiți a somn și se culcușește în poala ta. Știi totul despre ea, zici tu: când îi este foame, când vrea să doarmă, când vrea să o lași în pace. Și dacă nu-i chiar așa? Dacă eternul pisicesc ascunde taine încă nedescifrate?

Puțină istorie pisicească

 • Domesticirea frumoaselor feline a început, spun cercetătorii, cu vreo 8000 de ani în urmă.
 • Neamul pisicesc a cunoscut perioada de maximă glorie în Egiptul antic: atunci și acolo era considerată animal sacru. Moartea unei pisici era celebrată de toată familia: oamenii își rădeau sprâncenele în semn de doliu și de respect. În caz de cataclism – incendiu, cutremur etc. – pisica trebuia salvată cea dintâi. Iar cel care încerca să o omoare era condamnat el însuși la moarte.
 • Cultul neamului pisicesc nu a dispărut de vreme ce, în zilele noastre, numărul pisicilor din Londra, de exemplu, depășește populația Norvegiei.

Ți-ai luat pisică? Ea e șefa!

 • Pisica este unul din cele mai inteligente animale: poate intercepta stările și sentimentele oamenilor. Bun, asta fac și câinii. Nu, spun cercetătorii, prin structura lui, creierul pisicii este mai apropiat de cel uman, decât creierul câinelui. Deci felinele ne citesc și mai bine decât hămăitorii. Doar că nu reacționează la fel ca ei. Câinii sunt, prin structură, devotați, supuși. Pisicile sunt, prin structură, șefe.
 • La fel ca noi, bipezii, pisicile pot fi dreptace sau stângace: se servesc de preferință de una sau alta din lăbuțe pentru a vâna fluturi, muște, mingiuțe sau pentru a-și face toaleta. Știi, desigur, superstiția ”dacă pisica se spală cu lăbuța stângă, se schimbă vremea”. Serios? Și cum ar trebui să își spele partea stângă a căpșorului, de pildă? Cu lăbuța dreaptă? Aș vrea să o văd și pe asta!
 • Pisicile albe cu ochi albaștri sunt surde. Pisicile albe cu un singur ochi albastru aud doar cu urechea ce nu corespunde ochiului albastru.

Performanțe și ciudățenii

 • Mirosul pisicii este de 40 de ori mai dezvoltat decât al omului: noi avem 5 milioane de celule senzitive, cea mai banală pisică are 200 de milioane.
 • Și auzul ei îl bate de departe pe al nostru: este de trei ori mai ascuțit. Fiecare ureche a pisicii este controlată de 32 de mușchi și se poate întoarce la 180 grade. Noi avem doar șase mușchi, de aceea ne mișcăm urechile foarte puțin și foarte greu.
 • Cea mai mare rasă de pisici domestice este Maine Coon: cântărește peste 11 kg.
 • Manx este specia de pisici fără coadă. Această anomalie este rezultatul unei mutații genetice naturale la nivelul coloanei vertebrale.
 • Pisica nu transpiră pe tot corpul: când îi este cald îi transpiră pernuțele lăbuțelor și își linge blana, pentru a se răcori.
 • Papilele îmbârligate de pe limba ei aspră acționează ca o perie, curățând și descâlcind blana.
 • Pe măsură ce pisica înaintează în vârstă, culoarea ochilor ei se schimbă.
 • Textura nasului unei pisici este unică, la fel ca amprentele digitale umane.

Campionate și campioni

 • Prima expoziție de pisici a avut loc la Crystal Palace din Lodra, în anul 1871.
 • Pisica este campioană la somn: doarme 65% din timpul total al vieții sale. Știut fiind că speranța de viață este de 20 de ani… poți face lesne calculul. Ce face cât este trează? 25% din timp și-l dedică toaletei, 5% hrănirii și 5% jocului.
 • Pisica își păstrează instinctul de animal de pradă chiar și în mediul protector din casa stăpânului ei. Vederea ei superperformantă o consacră expedițiilor nocturne: are nevoie de o șesime din lumina necesară omului, pentru a vedea clar. Și te mai miri că o apucă joaca noaptea, când neam de neamul ei știe din instinct că trebuie să plece la vânătoare?
 • Deși vede foarte bine în întuneric, nu distinge obiectele foarte mici aflate aproape de ea.
 • Pisa poate sări în înălțime de cinci ori propria lungime.

Invenții pentru confortul ei și al stăpânului

 • Celebrul om de știință care a descoperit legea gravitației a trăit, ca orice om de rând, stresul produs de propria pisică obsedată să intre și să iasă din casă la orice oră din zi și din noapte. Pentru ca mâța familiei să nu mai ceară, cu mieunături disperate, să i se deschidă ușa la venire și la plecare, Newton a inventat ușița rabatabilă pentru pisici.
 • În 1947, Edward Lowe a inventat așternutul pentru lădița pisicii ”Kitty Litter”, pentru a veni în ajutorul unui vecin. În 1990 el și-a vândut afacerea pentru 200 milioane USD.

Pisica e de leac

Nenumărate studii confirmă: compania unei pisici aduce numai beneficii pentru sănătatea stăpânului. Mai ales în cazul persoanelor vârstnice și al celor care trăiesc singure. Este bine știut că pisicile se lipesc de trupul nostru în zona aflată în suferință. Absorb energia negativă din acel loc, uneori cu riscul de a se îmbolnăvi ele însele. Le mângâiem, le vorbim (în șoaptă cel mai bine – așa le place) și ne relaxăm, tensiunea arterială se reglează de la sine, tensiunile și frustrările își iau zborul. Mai mult: delicatele feline știu, din tonul nostru, când suntem veseli sau triști.

Știe când vii și te întâmpină

Deschizi ușa casei și ea este dincolo de ușă. Te privește fix în ochi: ”Ce te miri? Nu știai că știu că vii și că te aștept?”. Specialiștii în pisicologie spun că felinele astea caline recunosc mersul stăpânului de la sute de metri distanță. Și se postează la ușă cu 15 minute înainte ca el să răsuceasă cheia în broască.

Nu pun mâna în foc pentru minutele astea, dar depun mărturie din proprie experiență: veneam de la serviciu, zi de zi, pe același drum – prin spatele blocului, cufundată în gândurile mele și deodată mă trezeam cu o pisică alergând înaintea mea. Pisica noastră! Își făcuse plimbarea obișnuită și poftim, în jurul orei la care veneam acasă ea se posta în gura de aerisire a subsolului și mă aștepta. Mă simțea înainte ca eu să ajung la postul ei de observație și o tulea înaintea mea spre intrarea blocului. Ajungeam împreună acasă – eu cu liftul, ea mi-o lua înainte pe scări.

De ce toarce?

Din păcate, nu numai pentru a-ți da de știre că este fericită. Uneori torsul este o metodă de autosugestionare: o pisică bolnavă sau chiar pe moarte toarce pentru a se autoliniști, alinându-și durerea și spaima.

 

Gabriela Boceanu