25 aprilie 2024

Cursuri intensive de limba română, adresate studenţilor şi candidaţilor la studii din Ucraina

education, elementary school, learning and people concept - group of school kids sitting and listening to teacher in classroom from back

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

Universitatea de Vest din Timişoara organizează cursuri intensive de limba română, adresate studenţilor şi candidaţilor la studii din Ucraina

Comunitatea academică a UVT consideră că apartenenţa noastră europeană şi valorile democraţiei liberale ne obligă la solidarizare faţă de locuitorii Ucrainei. Dezvoltăm un set de programe universitare pentru refugiaţii ucraineni, cu precădere pentru studenţi şi cercetători.

Exemplul cel mai recent, în cadrul acestei serii, îl reprezintă un program de studii postdoctorale adresat cetăţenilor din Ucraina, deschis săptămâna trecută, având o durată de 24 de luni, amplasat în domeniile economiei, chimiei, ciberneticii, matematicii, filologiei, fizicii, finanţelor publice, geografiei, ştiinţelor politice, ştiinţelor educaţiei, sociologiei, dreptului, istoriei, filosofiei, precum şi pentru domeniile vocaţionale (artă, muzică şi arte performative).

Tot în cadrul pachetului de măsuri adresate refugiaţilor din Ucraina, UVT a răspuns solicitărilor de integrare venite din partea a doi cetăţeni proveniţi din spaţiul ucrainean. Astfel, a fost primită solicitarea de integrare ca profesor asociat din partea domnului Igor Kononenko, membru al Departamentului de Management Strategic din cadrul Institutului Politehnic din Harkov (The National Technical University „Kharkiv Polytechnic Institute” – NTU „KhPI”), iar în cadrul programului de burse postdoctorale oferite de UVT refugiaţilor ucraineni, s-a înscris doamna Anna Safronova, doctor în artă la Universitatea Naţională de Tehnologie şi Design (Kyiv National University of Technologies and Design), fotografă din Kiev, domnia sa urmând să beneficieze de mentoratul domnului prof. dr. Camil Mihaescu, pentru o perioada de 24 de luni, în cadrul domeniului de doctorat „Arte vizuale”.

Completăm în această săptămână suita de programe din pachetul direcţionat spre refugiaţii ucraineni, anunţând organizarea unui nou program, de învăţare intensivă a limbii române, ce se va desfăşura în perioada 9 mai 2022 – 15 septembrie 2022 (14 săptămâni), oferit în regim gratuit persoanelor interesate, studenţilor şi candidaţilor la studii din Ucraina, în vederea continuării sau începerii studiilor în învăţământul superior din România, în anul 2022. Cursul îşi propune să pregătească participanţii (cetăţeni ucraineni refugiaţi în România), într-un format intensiv, pentru nivelul de competenţă lingvistică B1.

Programul de învăţare a limbii române va fi orientat spre formarea şi dezvoltarea competenţelor de comunicare în limba română conform reglementărilor CECRL (receptare scrisă, receptare orală, exprimare scrisă, exprimare orală), într-un format adaptat al structurii programului pregătitor de limba română pentru cetăţenii străini. Cursurile vor fi susţinute de o echipă de cadre didactice cu experienţă în predarea limbii române ca limbă străină din cadrul Colectivului de limba română şi an pregătitor al Departamentului de studii româneşti din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea: Comunitatea academică a UVT este solidară cu cetăţenii ucraineni, cu refugiaţii, cu cei care îşi caută soluţii educaţionale în România. Deschidem acum şi un modul pentru cursurile de limba română, adresate ucrainenilor care îşi doresc să acceseze programe de studii în limba română, pentru care este importantă pregătirea la un nivel bun de receptare şi exprimare în limba română. Oferim gratuit acest program de învăţare a limbii române, ca parte a pachetului de acţiuni pe care UVT le-a adoptat pentru susţinerea refugiaţilor ucraineni din România. Solidaritatea universitară este o valoare universală, importantă acum pentru susţinerea refugiaţilor ucraineni.

INFO:
– Înscrierea candidaţilor va avea loc în perioada: 28 aprilie – 8 mai 2022 prin înregistrare la următorul link: https://forms.gle/wnsXbkH6EUTqj1xs5

– Număr total de ore: 350 (din care 224 de ore activităţi didactice faţă în faţă şi 126 de ore – activităţi individuale, consultaţii, recapitulări, evaluări)

– Număr săptămânal de ore de activităţi didactice: 16 ore (8 module de învăţare)

– Număr săptămânal de ore de studiu individual / alte activităţi de învăţare: 9 ore

– Număr de participanţi: minimum 10 – maximum 35

– Formatul cursului: hibrid (faţă în faţă / online pentru cursanţii care nu se află în Timişoara – Google Classroom şi Google Meet)

– Locul desfăşurării cursurilor: Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, Str. Oituz, nr. 4 sau Bd. Vasile Pârvan, nr. 4

Pentru detalii suplimentare puteţi contacta: Departamentul de Relaţii Internaţionale al UVT
E-mail: international-admissions@e-uvt.ro

Horea Băcanu
Universitatea de Vest din Timişoara
Departamentul de Comunicare, Imagine şi Marketing Instituţional

Sursa foto: Pixabay