27 octombrie 2021

Curtea chiliană îl acționează în judecată pe Președintele țării conform dosarului Pandorra

piñera, presedinte CHILE
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Un tribunal chilian a deschis o anchetă penală împotriva Președintelui Sebastian Piñera, în legătură cu publicarea documentelor din „dosarul Pandora” care îi dezvăluie afacerile în paradisuri fiscale.
„Curtea din Santiago admite spre examinare plângerea depusă de avocatul Luis Rendon împotriva lui Sebastian Piñera”, a declarat instanța într-un comunicat.

„Este important ca faptele cunoscute să fie investigate temeinic și este important să existe un reclamant, deoarece anchetele efectuate de parchet au arătat că nu oferă garanțiile necesare”, a spus Rendon într-o conferință de presă.
Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ), finanțat, în special, de unul dintre fondurile lui George Soros , a publicat pe 3 octombrie „dosarul Pandorei” despre presupusa implicare a unui număr de lideri mondiali în scheme offshore. Acesta include peste 35 de politicieni actuali și foști, precum și 400 de oficiali din aproximativ 100 de țări. Investigația unui consorțiu de jurnaliști a numit Statele Unite drept cel mai mare paradis fiscal.

Potrivit ICIJ, pe baza arhivei documentelor financiare din dosarul Pandora din paradisurile fiscale, copiii președintelui, care dețin 1/3 din acțiunile companiei miniere chiliene, ar fi folosit o companie offshore din Insulele Virgine Britanice pentru a-și vinde acțiunea unei companii deținute de prietenul apropiat al președintelui, Carlos Delano, pentru 138 milioane dolari. Se crede că evenimentele au avut loc în timpul primului mandat al lui Piñera. Una dintre condițiile care limitează valoarea tranzacției a fost apariția unor obstacole în calea activității companiei, în special declararea zonei miniere ca rezervație naturala, această decizie intrând în competența președintelui.
La rândul său, Președintele chilian susține că nu a știut niciodată despre această înțelegere, deoarece a preluat funcția de președinte și a transferat toate companiile sale într-un trust orb pentru a evita conflictele de interese.

Ciprian Pop