Publicat: 12 Octombrie, 2017 - 09:17
Share

Joi, Curtea de Apel Bucureşti discută cererea de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale formulată de torţionarul Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii.

Instanța a amânat, la termenul din 22 septembrie, discutarea solicitării lui Vişinescu, pentru că expertiza medicală care urma să stabilească dacă acesta poate fi tratat în reţeaua medicală a sistemului penitenciar nu sosise încă de la Institutul de Medicină Legală.

La termenul din 18 august avocatul lui Vişinescu a depus dosarul medical al clientului său, după care judecătorul a pus în discuţie efectuarea expertizei medico-legale care să precizeze dacă torționarul suferă de o boală care nu poate fi tratată în regim de detenţie.  

Apărătorul acestuia a declarat că este de acord cu această expertiză şi a mai precizat că la acel moment, fostul comandant de penitenciar are nevoie de însoţitor permanent.

Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat definitiv, în 10 februarie 2016, la 20 de ani de închisoare în dosarul în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii.

Decizia a fost o premieră din punct de vedere judiciar, deoarece Vişinescu este primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani în urmă. În perioada în care penitenciarul a fost condus de Vişinescu, anchetatorii au identificat 138 de deţinuţi politici care care și-au ispășit pedeapsa sub mandatul său, dintre care 12 au murit.