Publicat: 25 Ianuarie, 2013 - 20:56
Share
Millennium Building: Clădirea NU poate fi demolată

Cathedral Plaza, construită de Millenium Buiding, poate fi demolată, a decis, vineri, Curtea de Apel Ploieşti.
Decizia este definitivă şi irevocabilă. Pe de altă parte, reprezentanţii Millennium Building Development susţin contrariul.

Mai exact, Curtea de Apel Ploieşti a confirmat ca irevocabilă, după judecarea recursului, sentinţa civilă de anul trecut prin care primarul Capitalei, Sorin Oprescu, este obligat să emită decizia de desfiinţare a imobilului Cathedral Plaza, a anunţat vineri arhiepiscopul Ioan Robu.

Potrivit uneia dintre deciziile luate de instanţă împotriva Cathedral Plaza, clădirea a fost ridicată fără autorizaţie de construire legală. Totodată, s-a început urmărirea penală şi pe numele Millenium Buiding.

Amintim că, sentinţa civilă, care a fost emisă în luna iulie a anului trecut de Tribunalul Dâmboviţa, îl obligă pe Oprescu să ia toate măsurile administrative de aducere a terenului în situaţia anterioară emiterii autorizaţiei, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecţia a Catedralei Sfântul Iosif. De asemenea, în sentinţă se arată că imobilul a fost realizat fără autorizaţie legală de construire.

"Din momentul rămânerii irevocabile a sentinţei civile, autorităţile publice locale nu mai pot emite autorizaţie de intrare în legalitate a acestei construcţii întrucât un astfel de act ar contraveni unei hotărâri judecătoreşti irevocabile şi opozabile înseşi autorităţii locale. Singura posibilitate rămasă este aceea de a se trece la executarea hotărârii, în interesul protejării cetăţenilor şi a lăcaşului nostru de cult care este o emblemă a culturii naţionale, instanţa abilitând în mod clar autoritatea publică să treacă la desfiinţarea construcţiei şi la readucerea terenului la forma iniţială", a spus arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti.

Potrivit avocaţilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB), primarul Capitalei are un termen de 30 de zile pentru a emite decizia de desfiinţare a clădirii, conform prevederilor legale. Totodată, aceştia au prezentat opiniile unor specialişti în domeniu potrivit cărora contrucţia poate fi demolată fără afectarea clădirilor din jur, costurile estimate fiind de aproximativ două milioane de euro.

De asemenea, reprezentanţii ARCB au mai arătat că Oprescu a trimis în luna septembrie a anului trecut o somaţie companiei Millennium Building Development, dezvoltatorul imobilului Cathedral Plaza, prin care aceasta era înştiinţată că poate să treacă de bunăvoie la desfiinţarea construcţiei, fiind prevăzut şi un termen pentru aceasta. Dezvoltatorii au atacat în instanţă somaţia, Curtea de Apel Bucureşti respingând în final acţiunea companiei.

Însă, reprezentanţii Millennium Building Development au precizat că "decizia pronunţată de o instanţă din Târgovişte, la care face referire Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate Cathedral Plaza, întrucât Millennium Building Development nu a fost citat şi nu a fost parte în acest proces". Prin urmare, Cathedral Plaza nu poate fi demolată, potrivit oficialilor companiei