Publicat: 2 Septembrie, 2019 - 12:59
Share

Liderii alianţei USR-PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, apreciaza că Rovana Plumb, propunerea pentru funcţia de comisar european, ridică semne de întrebare la nivel european, asupra integrităţii sale şi există o mare posibilitate de a fi respinsă, iar România ar fi umilită.

 "Am înţeles că doamna Dăncilă insistă în continuare cu doamna Rovana Plumb, în ciuda faptului că are semnale clare, şi din informaţiile mele, are semnale nu doar din Parlamentul European, dar şi din partea Comisiei Europene, că există un risc major ca doamna Rovana să nu treacă de audierile din Parlamentul European. Pentru că una e să fi fost aleasă europarlamentar şi să ai o poziţie în grupul politic din care să faci parte, şi alta e să îţi asumi în numele Uniunii Europene un portofoliu şi să ai competenţele, dar mai ales să nu ai nicio pată şi nici o urmă de îndoială asupra integrităţii tale. Şi ştim că doamna Rovana Plumb a avut un dosar pentru care nu a început urmărirea penală." a declarat Dacian Cioloş în cadrul conferinţei de presă USR-PLUS, luni.

Liderul partidului PLUS consideră că acuzaţiile de corupţie aduse la adresa Rovanei Plumb, vicepreşedintele PSD, sunt o "pată" în portofoliul său pentru funcţia de comisar european, iar Comisia Europeană nu va accepta un membru care ar putea ridica suspiciuni.

 "În loc să vorbească la audieri cum îşi va vedea portofoliul pe care îl va primi şi ce viziuni are despre domeniul respectiv, doamna Plumb va trebui să răspundă la o serie de întrebări şi de suspiciuni legate de integritatea dânsei. La nivel european, chiar suspiciuni dacă sunt ridicate asupra ta, pui în pericol şi sub semnul întrebării credibilitatea întregii Comisii. Există riscul să fie respinsă, şi eu cred că România nu poate să îşi permit această ruşine şi această umilinţă.", a declarat Cioloş.

Liderul PLUS a afirmat că propunerile făcute de prim-ministrul Viorica Dăncilă pentru funcţia de comisar european nu sunt asumate şi că încă există timp pentru revizuirea acestora.

 "Nu am văzut nicio propunere asumată de Guvernul României pentru comisar european. Deocamdată, am auzit doar de nume vehiculate în spaţiul public. Eu i-am explicat doamnei Dăncilă că în mod clar vor exista foarte multe semne de întrebare referitoare la această candidatură. Încă mai are posibilitatea, doamna Dăncilă, să revină asupra acestei decizii şi să facă o propunere decentă.", a adăugat Dacian Cioloş.

 "Îi cer doamnei Dăncilă să dea dovadă de responsabilitate si să nu pună România în situaţia penibilă de a avea un canditat respins în cadrul Parlamentului", a completat şi liderul USR, Dan Barna.

Cei doi lideri ai alianţei USR-PLUS consideră că obiectivele României pentru funcţii europene ar trebui să fie unele mult mai înalte, iar decizia premierului Viorica Dancila de a propune un candidat urmărit penal nu se indreapta in aceasta directie.