14 august 2022

Dacian Cioloş: Echipa care lucrează la programul de guvernare este formată din Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Claudiu Năsui, Cristina Prună şi Dragoş Pîslaru

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele Klaus Iohannis mi-a cerut azi să formez un nou guvern, după ce echipa USR care a participat la consultări a prezentat un plan coerent de priorităţi de guvernare şi o propunere de prim-ministru. Niciun alt partid nu şi-a asumat azi să meargă la Cotroceni cu mandatul de a forma cât mai rapid un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia preţurilor la energie şi să implementeze reformele din PNRR.

Am arătat că suntem un partid responsabil şi pregătit în faţa oricărei provocări. Chiar dacă mulţi spun că intrăm într-o capcană, am decis, împreună cu echipa Biroului Naţional, că dincolo de orice joc politic nu putem lăsa România fără soluţie într-o stare de urgenţă sanitară, energetică şi politică. În spitale mor, zilnic, sute de oameni şi medicii sunt suprasolicitaţi, preţul la combustibil a crescut îngrijorător, facturile se umflă, în timp ce vechile partide fug de responsabilitatea conducerii ţării şi exersează ipocrit îngrijorarea în faţa oglinzii şi pe ecranele televizoarelor.

Pentru cei care se întreabă de ce din toate partidele din Parlament am fost singurii care şi-au asumat guvernarea într-o perioadă de maximă criză, răspunsul este că suntem într-adevăr singurii care au acest curaj, pentru că ştim ce înseamnă această criză pentru cetăţenii României. Am primit acest mandat de a construi un guvern atunci când niciun alt partid nu a dorit să facă o nominalizare. Celelalte partide par paralizate într-o aşteptare cinică. Nu ne temem să ne asumăm, după cum nu ne temem să înfruntăm situaţia şi jocurile politice. Fiecare partid îşi alege propria atitudine în faţa crizei, după cum e liber să abandoneze. Noi nu putem să abandonăm, pentru că abandonul este plătit de către cetăţeni.

În consecinţă şi în concordanţă cu atitudinea noastră coerentă încă de la momentul alegerilor parlamentare, primul pas este să invităm marţi PNL, UDMR şi minorităţile naţionale la discuţii pentru formarea unui nou guvern. Cerem refacerea coaliţiei în formula ei iniţială şi aşteptăm un gest de reciprocitate din partea foştilor noştri colegi. Sperăm ca în ultimul ceas aceştia să dea dovadă de responsabilitate politică.

Am decis în Biroul Naţional să trimitem invitaţii oficiale pentru a ne întâlni chiar începând de mâine cu PNL, UDMR şi parlamentarii minorităţilor pentru a discuta reformarea Coaliţiei de guvernare.

Am stabilit în Biroul Naţional în această seară şi echipa de negociere cu partidele pentru discuţiile care sper să înceapă mâine: Dan Barna, Cătălin Drulă, Anca Dragu, Vlad Voiculescu, Ionuţ Moşteanu.

De asemenea, echipa care lucrează la programul de guvernare este formată din Cristian Ghinea, Oana Ţoiu, Claudiu Năsui, Cristina Prună şi Dragoş Pîslaru.

Dacian Cioloş

Comunicat de presă – USR