Publicat: 28 Mai, 2015 - 14:00
Share

Noul program de distribuire a fructelor si laptelui in scoli isi va atinge cu adevărat scopul daca produsele lactate oferite copiilor vor fi cat mai naturale, fara îndulcitori adăugați, iar fructele vor fi selectate de la producătorii locali, obținute fara pesticide si fertilizatori chimici, a arătat Daciana Sârbu la Bruxelles, după votul plenului Parlamentului European privind regulamentul de aplicare a acestui program. Eurodeputatii au aprobat unificarea celor doua scheme anterioare, pentru a ușura aplicarea lor de către autoritati, precum si includerea in program, pe langa laptele distribuit pana acum, si a unor produse lactate precum iaurt si brânza.
“Aproape o treime din copiii europeni sunt supraponderali sau suferă de obezitate, de aceea doresc, în primul rând, sa subliniez importantul rol educațional pe care îl are programul; sper la o implementare cat mai buna in statele membre”, a arătat eurodeputata, care a ținut însa sa sublinieze ca programul trebuie sa favorizeze producătorii locali. 
“As vrea însa sa atrag atenția asupra importantei folosirii lanțurilor scurte de aprovizionare in distribuția laptelui si a fructelor in scoli”, a afirmat Daciana Sârbu, care crede ca “e crucial” ca elevii sa cunoască si sa fie familiarizați cu produsele sănătoase si naturale, inclusiv cu modul de obținere a acestora. Programul aloca fonduri speciale pentru promovarea alimentației sănătoase, inclusiv prin vizite la ferme.
“La fel de importanta e si distribuirea de  produse cat mai naturale, fara îndulcitori adăugați, iar fructele sa fie proaspete si, daca e posibil, cultivate local si cat mai natural, fara pesticide si fertilizatori chimici”, a adăugat eurodeputata.
Daciana Sârbu a subliniat in intervenția sa si rolul important pe care acest program îl poate juca pentru sprijinirea producătorilor de lapte si fructe, intr-un context economic dificil: “Crearea unui cadru juridic comun pentru cele doua programe este binevenita, mai ales având in vedere situația din sectoarele lactatelor si fructelor, sectoare puternic afectate de embargoul rusesc”.
Eurodeputata a salutat propunerea Comisiei referitoare la flexibilitate, considerând ca e esențial ca statele membre sa poată transfera fonduri intre programe pentru a răspunde la provocările cu care se confrunta sectoarele autohtone. 
In etapa următoare, instituțiile europene urmează sa se pună de acord cu formula finala de aplicare a acestui program.