Publicat: 16 Mai, 2017 - 18:02

Cantități enorme de hrana sunt irosite, în timp ce numeroși europeni, inclusiv copii, se confrunta cu sărăcia si malnutriția, a atras atenția eurodeputata Daciana Sârbu în plenul Parlamentului European, in cadrul unei dezbateri dedicate soluțiilor de combatere a risipei alimentare, care a atins cote șocante.
„88 de milioane de tone de alimente au fost risipite în Uniunea Europeana în 2012. Iar la nivel global, aproape o treime din alimente ajung la gunoi. Costul real este uriaș, pentru ca el reflecta cheltuielile implicate in producerea alimentelor: cu energia, apa, transportul, îngrășămintele si tot ce tine de sol. La fel de mari sunt si costurile asociate: emisiile de carbon, poluarea apei, degradarea solului si a ecosistemelor”, a subliniat eurodeputata, care a adăugat ca „este si o problema morala si politica, nu doar una ce tine de alimentație”.
Discuția despre risipa alimentar trebuie sa ia în calcul si contextul mai general, care include realități cutremurătoare, consider Daciana Sârbu:
“Trebuie sa ne uitam la celelalte fenomene care coexista cu aceasta risipa a hranei. In Uniunea Europeana, 55 milioane de persoane nu își permit o masa de calitate o data la doua zile (potrivit datelor din 2014). 25 de milioane de copii sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune sociala in UE, conform datelor din 2015. Estimările Organizației Mondiale a Sănătății arata ca 25% dintre copiii de vârsta școlara din Europa sunt deja supraponderali sau obezi, iar obezitatea este in multe cazuri o consecința a malnutriției, adică a alimentației inadecvate care nu conține nutriții necesari pentru ca organismul sa se mențină sănătos. Acesta este tabloul general pe care nu-l putem ignora, atunci când constatam ca media anuala a risipei alimentare e de 173 kg pe cap de locuitor al UE”.
Deputata europeana a subliniat in mesajul sau ca risipa alimentara stimulează supra-producția, care, în timp, diminuează capacitatea solului agricol de a furniza hrana în viitor, pentru o populație tot mai numeroasa.
Daciana Sârbu, care este vicepreședinta a Comisiei de Mediu din PE, a apreciat ca rezoluția dezbătuta de plen face câteva propuneri importante si cu caracter practic, iar masurile propuse pentru a fi aplicate la nivelul UE sunt necesare pentru combaterea risipei alimentare de-a lungul întregului lanț alimentar.
Parlamentul European a adoptat marți un raport ce propune mai multe masuri pentru reducerea risipei alimentare cu 50% pana in 2030, propunând soluții pentru facilitarea donațiilor alimentare si eliminarea confuziei legate de etichetele de expirare a produselor alimentare.