Publicat: 16 Martie, 2012 - 16:30

Eurodeputata PSD Daciana Sârbu a susținut în plenul PE de la Strasbourg rezoluția PE privind garantarea accesului la apă, fiind co-autoare a acestui document. Resursele de apă se află printre prioritățile momentului în Europa: Forumul Mondial al Apei este în desfășurare în Franța, iar Uniunea Europeana actualizează în acest an legislația privind calitatea apei, amenințata de noile substanțe poluante provenite din pesticide sau medicamente.

Pe măsura ce populația planetei creste, iar resursele de apa sunt tot mai amenințate de factori ce țin de schimbările climatice, gestionarea apei devine o prioritate urgenta la nivel internațional. “Propunerea de rezoluție a Parlamentului European transmite un mesaj clar la Forumul Mondial al Apei: apa este o resursa folosita in comun si ea nu trebuie tratata ca o marfa menita sa producă profit pentru o minoritate”, a subliniat eurodeputata în intervenția sa de la Strasbourg.

Accesul la apa potabila si apa pentru nevoi de igiena este un drept al omului, susține rezoluția. Documentul  abordează si alte aspecte esențiale, unul dintre cele mai importante fiind folosirea apei în agricultura. 70% din apa pe care o folosim din natura este utilizata în activitati agricole, iar producătorii trebuie sprijiniți sa folosească pe scara larga tehnologii eficiente (precum sistemele de irigații moderne), considera eurodeputata Daciana Sârbu, care s-a referit si la problema irosirii alimentelor, larg discutata pe plan european in ultima perioada: “Sa nu uitam ca, deși 70% din apa luata din natura merge în agricultura, în același timp irosim 30% din alimente, deci accesul la apa este strâns legat si de o alta problema majora la nivel global – securitatea alimentara”.

Din 1997, din trei în trei ani, Forumul Mondial al Apei reunește mii de participanți in dezbateri privind soluții concrete si angajamente in privința apei. Anul acesta, la Marsilia sunt așteptați 25.000 de participanți si 140 de delegații ministeriale din 180 de tari. Scopul Forumului de anul acesta este de a face din apa o prioritate: dreptul la apa, recunoscut de 189 de tari acum doi ani, trebuie garantat si implementat oriunde si pentru toata lumea.
Apa ca resursa esențiala se afla, de altfel, si în atenția Comisiei Europene, care a propus recent o revizuire a reglementarilor comunitare privind apa. Astfel, pentru protejarea calitatii apei, Comisia urmărește un control mult mai strict al substanțelor biocide (de exemplu cele conținute în produsele de curatat), farmaceutice si pesticide, care pot ajunge sa polueze apa.