Publicat: 4 Februarie, 2018 - 12:04
Caravana „Alege oaia!” a lui Petre Daea merge înainte

Caravana „Alege oaia!” inițiată de ministrul Agriculturii Petre Daea, în scopul promovării consumului de carne de ovine (sortiment deficitar în alimentația românilor, în ciuda unor vechi și sănătoase tradiții) a poposit sâmbătă la Buzău, unde s-a bucurat de toată atenția oficilalităților locale, în frunte cu primarul Constantin Toma.
Perimetrul destinat manifestării (parcarea celui mai nou supermarket Kaufland) a fost invadată de standurile producătorilor din județ, iar pe scena amenajată în centru s-au perindat interpreți de folclor cunoscuți și apreciați de localnici.
Apariția delegației ministerului Agriculturii (ca deobicei, ministrul a fost însoțit de secretarii de stat Botănoiu și Potor, ca și de alți funcționari superiori) a polarizat instantaneu atenția asistenței. Privită de la înălțimea podiumului, scena se înfățișa sub forma unei grămezi spontane, cam ca la rugby, în centrul căreia se afla scalpul coliliu al ministrului, evoluând brownian printre standurile producătorilor care aveau, mai toți, ceva de spus sau de întrebat. Recunoscut până și de copiii care-și însoțeau părinții la cumpărături, Petre Daea și-a demonstrat încăodată disponibilitatea proverbială de a comunica, având câte ceva de spus fiecărui interlocutor. După turul standurilor, organizatorii i-au invitat pe scenă pe reprezentanții autorităților implicate. Primarul Toma - primit călduros de către conorășenii săi - a mulțumit pentru inițiativa MADR care a înclus urbea sa pe harta  caravanei, iar ministrul Daea a adresat cîteva cuvinte simțite din care nu a omis  să evidențieze rolul jucat în evoluțiile pozitive din domeniu de programul de guvernare asumat de noul guvern din care continuă să facă parte. Mai puțin sensibili, poate, față de programe, participanții la eveniment s-au dovedit în schimb extrem de încrezători în programul personal al ministrului, pe care au dorit să arate cât de mult îl apreciază. Dealtfel, popularitatea crescândă a demnitarului tinde să devină ușor incomodă în condițiile în care competiția de pe scena politică este tot mai aspră și mai puțin dispusă să ia în considerație vocația și buna credință.
La finalul evenimentului ministrul a dorit să vadă și care este expunerea  produselor românești în magazinul Kaufland recent deschis, constatând că de la debutul campaniei s-au făcut pași vizibili în creșterea ofertei de produse specifice activităților pastorale.
Ca deobicei în originalele sale week-end-uri, pe care le dedică contactelor cu diferitele sectoare ale domeniului agricol, de la „Alege oaia!” coloana neoficială s-a îndreptat spre Combinatul Legume Fructe Buzău. Aici gazdele i-au prezentat, pe lângă produsele specifice, și o serie de probleme  pe care le-ar dori rezolvate cu sprijinul ministerului, între care spinoasa chestiune a forței de muncă. O problemă generalizată, dealtfel, atâta timp cât politica ajutoarelor sociale constituie un concurent neloial al pieței forței de muncă. O reglementare legală care ar permite beneficiarilor de ajutoare să se încadreze temporar, în periada campaniilor agricole, fără să-și piardă drepturile, ar rezolva cel puțin o parte a deficitului cronic de mână de lucru cu care se confruntă întregul sector agricol. 
Următoarea etapă a purtat caravana la câteva noduri hidrotehnice și canale de irigații a căror campanie de reabilitare va beneficia de investiții importante în perioada următoare. Aici, o problemă rămâne aceea că nu puțini dintre proprietarii de parcele de pe traseele canalelor de irigații refuză să formeze asociațiile prin intermediul cărora să poată beneficia gratuit de accesul la apă, iar ministrul se gândește serios la introducerea unei clauze prin care să se sisteze subvențiile celor care se află într-o asemenea situație.
Ultima etapă a turneului de week-end a vizat Stațiunea de Cercetări Viticole de la Pietroasele, care întâmpină piedici în dezvoltare neputând beneficia de fonduri europene datorită faptului că face parte din Sistemul Educației, nu al Agriculturii... (Octavian Andronic)

Localizare: 

Geolocation is 45.1689246775254, 26.820073127746582