Publicat: 8 Decembrie, 2017 - 13:10
Share
An-record, cu o producție de 27 milioane de tone cereale

Fondurile europene pentru agricultură care au intrat în România până la această dată se ridică la 3,3 miliarde de euro, ceea ce este un rezultat bun, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, în conferința de bilanț.

"Creșterea gradului de absorbție al fondurilor europene este cel de-al doilea obiectiv pe care l-am realizat, după un grad de absorbție de 99,9% pe FEGA. La FEADR, fondul care susține PNDR, ne-am propus 1,550 miliarde de euro și mai avem o cerere de restituire în valoare de 627 de milioane euro. Acestă sumă și cu cele primite în țară până la această dată aduce România la o sumă de 3,33 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultură. Un rezultat bun, onorant, onorabil, dar care ne solicită în continuare multă atenție, multă muncă și stăruință în așa fel încât să ne facem datoria. (...) Prin FEPAM, am reușit să luăm zilele acestea aproape 11 milioane de euro. Sunt bani care au intrat în țară. Este un succes pe ultima sută de metri", a spus Daea.

"În România am realizat anul acesta aproape 27 de milioane de tone de cereale. Este prima dată când ne întâlnim cu asemenea cifre. Făcând un calcul am depășit 1,4 tone pe cap de locuitor. Avem 9 recorduri istorice, iar culturile unde s-au realizat aceste recorduri sunt următoarele: grâu, rapiță, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi și struguri (...) Aș putea spune că producția de struguri a fost securizată și de sistemul antigrindină care a funcționat în acest an. (...) Anul acesta am realizat producții importante pentru țară, producții realizate în primul rând de către fermieri în condiții climatice favorabile, cu mici excepții, dar și susținute din subvenții prin efortul statului. Înainte de aduce bani de la UE trebuie să îi dea cineva și acel cineva este bugetul național. Anul acesta au fost date sume importante agriculturii, cum de altfel și în proiecția de buget pe anul 2018 agriculturii i se dau sume importante pentru a duce la îndeplinire obiectivele stabilite, știind că este un motor de creștere economică. (...) Aș vrea să mă opresc la două culturi, floarea-soarelui și porumb. Suntem prima țară din UE ca suprafață la aceste culturi, dar la floarea-soarelui suntem prima din UE și la producția totală, însă la porumb vom vedea ce randament realizează Franța. Sunt o serie întreagă de informații, eu le aștept pe cele oficiale, pentru a mă putea pronunța, dar este o creștere formidabilă de randament la toate culturile în România. Este un lucru excepțional și pe care trebuie să îl conservăm ca atare și evident alături de fermieri și de cercetare să ne gândim cum putem mări aceste randamente, ca să nu rămână doar un vârf în compararea producțiilor ci și o constantă în activitatea agricolă a României pentru stabilitate economică, progres și câștig permanent la fermieri. (...) Și la soia am avut o producție excepțională pe care o putem folosi pentru furajarea animalelor. Este un regret că nu putem ține pasul privind creșterea efectivelor de animale în așa fel încât să putem câștiga mai mult printr-o valorificare superioară a producției pe care o obținem. Este regretul că nu avem efectivele de suine pentru a putea consuma o bună parte în hrana animalelor", a anunțat Daea.
 

Tag-uri Nume: