Publicat: 24 Noiembrie, 2017 - 21:57
Peste 70 la sută din cantitatea de lână se ardea, se abandona

 Petre Daea, a declarat, vineri, la Pitești, că până în acest moment exist patru centre de colectare a lânii și înființarea acestora va continua prin Fondul Suveran de Investiții.

"Sunt deja patru centre și vom continua pe Fondul Suveran de Investiții, cum de altminteri facem și pentru legume și fructe unde suntem foarte deficitari având în vedere producția și valorificarea ei", a spus Daea la Pitești, în cadrul dezbaterii cu tema "Dezvoltarea economică, socială și culturală a zonelor rurale din România" organizată de Confederația Sindicală Națională Meridian și Federația Agro Propact, la care au mai fost prezenți ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.

Ministrul Agriculturii a afirmat înainte că a socotit necesar oprirea degradării celei mai valoroase resurse care aducea venit și care îi stimula pe crescătorii de ovine să crească.

"Peste 70 la sută din această cantitate (n.red.de lână) se ardea, se abandona, unul dintre cele mai valoroase produse. Îmi pare rău, nu a fost inspirat, dar cred că mă înțelegeți pentru că o să vedeți în curând ce produse se fac din lână. Unde? În România. Când? Acuma? De unde? De aici? Cum? Cu muncă. Pentru cine? Pentru toți, și pentru ceilalți de-afară. Pentru că produsele pe care le fac acum cei care s-au apucat văzând că programul acesta este o șansă pentru a-și dezvolta activitatea, pentru că România are peste 36.000 tone de lână, o resursă extraordinară... Sigur, ea deschide și frunțile oamenilor și e bine că suntem deschiși când vorbim despre oaie, e bine că avem și speranța când suntem lângă ea, dar trebuie să muncim pentru a face din această producție ceea ce e nevoie. Și atunci am decis să dăm un leu/kg de lână pentru a stimula valorificarea acestui produs, pentru că leul se dă dacă lâna se dă cuiva, iar ca să o dau cuiva trebuie să faci rețele în România, în zone unde ai capacitatea a aduna oamenii în zone consacrate în așa fel încât să fie eficient. Am făcut și pe asta. O să vedeți cum funcționează", a spus Daea, la dezbaterea cu producătorii agricoli.

 

Tag-uri Nume: