Publicat: 12 Mai, 2017 - 11:00
Share

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că nu va fi prelungit termenul de 15 mai în care fermierii pot depune cereri de subvenționare către APIA
 
"Sub nicio formă nu accept alt termen. Într-adevăr este o indicație pe care a dat-o comisarul Hogan (comisarul european pentru agricultură, n.r.), o iau ca atare, dar respect tot ceea ce este bun pentru țară, adică să depunem cererile la timp. Într-adevăr am primit solicitări de prelungire, dar nu direct de la fermieri, ci de la unele organizații ale crescătorilor de taurine din România. Le-am spus și repet, să uite o asemenea solicitare și să se gândească ce pot să facă și dumnealor pentru că pe data de 15 mai, la ora 24:00, așa cum am mai spus: obloanele de la APIA se închid. Le dau concediu angajaților APIA, ca să beneficieze de recuperările cuvenite în urma muncii lor. În interiorul prevederilor europene statul membru poate lua niște decizii, iar eu le-am luat și le respect. Sunt convins că și fermierii doresc ca subvențiile să se dea la timp, ori pentru a da subvențiile la timp, înseamnă în primul rând să depui cererea la timp.
Am auzit voci care spun să fiu mai aproape de fermieri. Sunt foarte aproape de fermieri prin acordarea de subvenții. Dacă aș prelungi termenul și i-aș lăsa să vină când doresc dumnealor m-aș îndepărta de obiectivul acesta. Numai mâine, nu-i poimâine. Mai sunt 5 luni de zile și încep plățile în avans. Păi, dacă prelungim pentru 1-2 întârziați de ce să sancționez toată țara? De ce să-i sancționez pe fermierii care au depus la timp, pentru că unii, din diverse motive subiective, sunt în afara programului? Spun subiective pentru că pe cele obiective le-am rezolvat. a ora actuală toți specialiștii din agricultura țării românești se ocupă de prezența fermierilor la centrele locale pentru a depune cererile. Cu tabelele în mână se duc să îi ia cu mașina pe cei care nu pot să se deplaseze. Ce să facă mai mult? Eu zic că fermierii au înțeles pentru că spun că doresc să se încadreze în timp și de aceea nu fac rabat pentru nimic în lume, niciun un minut. Ultima zi, 15 mai inclusiv. Dacă cumva la 12 noaptea sunt la rând fermieri, nu plecam până nu depun toți cererile. Cererile unice pot fi considerate adevărate proiecte, pentru că au peste 52 de file. Sunt 324 de tone de hârtie depuse în România la această dată pentru aceste cereri. Este un volum imens. Ar trebui simplificate, dar deocamdată nu avem cum. Poate la nivel european în perspectiva lui 2020 vom putea discuta și acest aspect. Până la această dată (10 mai n.r.) s-au depus 799.491 de cereri, pentru 7,003 de milioane hectare, față de 901.335 fermieri posibili. Spun posibili pentru că au mai avut loc comasări de terenuri. Acum, în această săptămână, vin fermierii mari. Dacă luăm în calcul programările zilnice este clar că încheiem depunerile în data de 15 mai. S-au luat măsuri draconice pentru a se depune cererile la timp", a declarat ministrul Agriculturii într-un interviu pentru o publicație online.