Publicat: 2 Aprilie, 2012 - 11:59
Share

Nu ar fi înţelept ca România să intre sub incidenţa Pactului Euro Plus de la 1 Ianuarie 2013,  a avertizat, Luni, economistul Daniel Dăianu, la lansarea Studiilor de Strategie şi Politici - SPOS 2011.

"Pentru o ţară ca România este periculos să gândească un nivel al datoriei publice în PIB de 60%. Este o ţintă pentru cei care sunt foarte sus şi care trebuie să coboare. Pentru noi este o prostie să ne propunem să ajungem la 60%. Aici suntem pe aceeaşi undă de gândire cu colegii de la Banca Naţională a României şi alţi economişti care spun că pentru noi dacă trecem de 40% intrăm într-un teritoriu foarte periculos unde putem să fim daţi peste cap de evoluţia acestor variabile, şi anume cursul de schimb, nivelul dobânzilor, deci o externalitate negativă. Toate acestea trebuie să se aibă în vedere", a declarat Dăianu.

 Europactul este ca o cămaşă de forţă. "Prevederile sunt foarte contrângătoare. Lecţia crizei este că ai nevoie de spaţiu de politică. Pentru cei din zona euro care nu au acest spaţiu este o nenorocire că nu pot să folosească deprecierea. Nu pot face nimic", a explicat Dăianu.