12 august 2022

Dan Neculăescu a avut consultări cu adjunctul ministrului afacerilor externe al Republicii Lituania, Mantas Adomenas

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat Dan Neculăescu a avut astăzi, 15 aprilie 2021, la sediul MAE, consultări cu adjunctul ministrului afacerilor externe al Republicii Lituania, Mantas Adomenas, pe tema evoluţiilor din Vecinătatea Estică.

Cu acest prilej, secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat angajamentul României faţă de Parteneriatul Estic, un instrument important al politicii externe a UE pentru consolidarea stabilităţii şi transformărilor democratice în statele din Vecinătatea Estică.

Cei doi oficiali au subliniat interesul comun al României şi Lituaniei de a acţiona în vederea transformării Parteneriatului Estic într-un instrument mai eficient pentru reforma democratică şi pentru apropierea statelor partenere de valorile europene. De asemenea, au subliniat importanţa avansării procesului de reflecţie declanşat la iniţiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, şi a omologilor săi din 10 state membre UE, privind asumarea, de către Uniunea Europeană, a unui angajament mai activ în ceea ce priveşte reglementarea conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică.

Cei doi interlocutori au derulat un schimb de opinii privind situaţia din Vecinătatea Estică, trecând în revistă evoluţiile recente din Republica Moldova, Ucraina, Caucazul de Sud şi Belarus. Au subliniat importanţa unei mai bune coordonări la nivel european în vederea susţinerii reformelor democratice şi a combaterii pandemiei de COVID-19 în ţările partenere. Totodată, au reiterat sprijinul pentru aspiraţiile legitime ale poporului belarus pentru libertate şi democraţie, condamnând represaliile la adresa reprezentanţilor opoziţiei şi a protestatarilor paşnici.

Un accent deosebit a fost pus pe discuţia privind evoluţiile recente de securitate din regiune, cele două părţi exprimând în context sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Împărtăşind preocuparea faţă de conduita asertivă a Federaţiei Ruse în raport cu statele de pe flancul estic, cu consecinţe asupra stabilităţii şi securităţii euro-atlantice, cei doi oficiali au subliniat importanţa unei strânse coordonări la nivelul UE şi NATO pentru combaterea ameninţărilor hibride şi întărirea rezilienţei statelor partenere.