Publicat: 1 Noiembrie, 2018 - 08:54
Share

Secretarul de stat Dan Neculăescu a efectuat, în perioada 30-31 octombrie 2018, o vizită de lucru în Uzbekistan, prilej cu care au fost abordate stadiul şi perspectivele relaţiilor româno-uzbece, inclusiv cooperarea în context multilateral, relaţiile UE cu Uzbekistan şi Asia Centrală, precum şi teme de interes aflate pe agenda regională şi internaţională.

În cadrul vizitei, secretarul de stat Dan Neculăescu a avut întrevederi cu ministrul adjunct de externe uzbec, Dilshod Akhatov, cu ministrul comerţului exterior, Jamshid Khodjaev, cu preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Alisher Kurmanov, cu preşedintele Comisiei pentru instituţii democratice şi ONG-uri, Akmal Saidov, precum şi cu reprezentanţi ai Institutului de Studii Strategice şi Interregionale de pe lângă preşedintele Republicii Uzbekistan. De asemenea, pe durata vizitei în Uzbekistan, diplomatul român a avut întâlniri cu şefii delegaţiei UE şi Biroului OSCE în Uzbekistan.

Principalele subiecte abordate în cadrul vizitei de lucru au fost modalităţile de dinamizare a relaţiilor bilaterale şi convenirea unor paşi concreţi pentru continuarea şi aprofundarea cooperării dintre cele două ministere de externe. De asemenea, au fost examinate măsurile pentru stimularea cooperării economice şi creşterea schimburilor comerciale, inclusiv prin operaţionalizarea Comisiei interguvernamentale mixte pentru colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică şi îmbunătăţirea cadrului juridic bilateral, precum şi perspectiva intensificării schimburilor în domeniile educaţional, cultural şi al turismului.

O atenţie deosebită s-a acordat dimensiunii interconectivităţii, partea română prezentând iniţiativa sa în domeniul Coridorului de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică. Diplomatul român a apreciat şi a susţinut consolidarea dialogului UE - Uzbekistan şi s-a referit la Preşedinţia română a Consiliului UE, care va aduce o contribuţie la adoptarea noii Strategii UE pentru Asia Centrală.

În acelaşi timp, au fost trecute în revistă aspecte relevante privind securitatea regională, secretarul de stat Dan Neculăescu evidenţiind evoluţiile din regiunea extinsă a Mării Negre.

Partea uzbecă a manifestat un interes deosebit faţă de aprofundarea relaţiei bilaterale, inclusiv în context multilateral, şi cooperarea cu România pe durata Preşedinţiei Consiliului UE, subliniind interesul Uzbekistanului de a participa la Coridorul de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Neagră, proiect promovat de România.

Vizita în Uzbekistan va fi urmată de deplasarea secretarului de stat Dan Neculăescu în Republica Kârgâză şi se încadrează în contextul mai amplu al demersurilor de revigorare a relaţiilor României cu statele din Asia Centrală, inclusiv în contextul campaniei pentru un loc de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate, dar şi în perspectiva Preşedinţiei României a Consiliului UE.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: