3 decembrie 2021

Dan Nica, în faţa comisarului pentru Energie, Kadri Simson: Pachetul Fit for 55 va conduce la creşteri de costuri semnificative

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Dan Nica, în faţa comisarului pentru Energie, Kadri Simson: Pachetul Fit for 55 va conduce la creşteri de costuri semnificative, plătite de cetăţeni. Susţinem combaterea schimbărilor climatice, dar nu cu preţul sărăcirii oamenilor

Liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, Dan Nica, a atras din nou atenţia, în cadrul unei şedinţe conduse aseară de comisarul pentru Energie, Kadri Simson, că Pachetul Fit for 55, propus de Comisia Europeană, va creşte facturile la energie şi combustibil pentru toţi cetăţenii şi că prin combaterea schimbărilor climatice, Uniunea Europeană nu trebuie să se îndepărteze de oameni şi de drumul unei tranziţii juste.

Dan Nica i-a explicat comisarului european că prin creşterea preţului combustibililor se va declanşa un lanţ nesfârşit de scumpiri (alimente, transport, energie şi utilităţi) şi, din păcate, familiile cu venituri mici şi persoanele vulnerabile, precum bătrânii, riscă să fie cele care vor plăti cel mai mult factura acestui demers.

„Fit for 55 este un pachet legislativ constructiv şi de viitor, dar îi lipsesc măsurile active de compensare. Având în vedere că se estimează că va creşte costul energiei, numărul persoanelor care îşi plătesc cu mare greutate facturile va creşte. Scumpirile vin la pachet cu unele măsuri din PNRR, în cazul României fiind vorba de îngheţarea salariului minim, care este de doar 280 de euro, îngheţarea pensiilor, cea medie fiind de 300 de euro. Care credeţi că va fi răspunsul acestor oameni care îşi vor vedea veniturile diminuate drastic? Aceşti cetăţeni vor fi nevoiţi să aleagă între a mânca, a-şi plăti utilităţile sau a-şi cumpăra medicamentele. Nu cred că vrem să îi punem în această situaţie. În absenţa unui Fond Social de o dimensiune corespunzătoare, care să compenseze toate aceste pierderi de venituri, am mari dubii că vom avea un sprijin pentru acest pachet, în forma actuală, iar sprijinul meu nu va exista. Oamenii au dreptul să trăiască, să supravieţuiască şi să fie ajutaţi”, a menţionat oficialul român.

În acest context, şeful Delegaţiei Române S&D a reamintit că studiul de impact al Comisiei, din 2020, arată clar că de beneficiile eficienţei energetice nu se vor bucura toţi cetăţenii şi că familiile cu venituri mai mari vor putea investi atât în eficienţa energetică, cât şi în energiile regenerabile, în timp ce familiile cu venituri mai mici s-ar putea să nu aibă acces la capitalul necesar pentru a investi.

„Măsurile rapide şi corecte pe care Comisia doreşte să le facă pentru a atinge obiectivul unor transformări profunde şi benefice în legătură cu schimbările climatice nu trebuie să ignore dimensiunea socială în ţări precum România, unde corectarea deficitului de dezvoltare şi transformările solicitate de Comisie nu se pot face pe termen scurt şi nici fără eforturi semnificative, greu de anticipat în contextul politic actual din ţară. Mai mult, planul care cuprinde propuneri ambiţioase va conduce la creşteri de costuri semnificative, plătite de cetăţenii fiecărui stat membru. Pachetul prezentat de Comisie este cel mai ambiţios pachet legislativ din această legislatură şi salut angajamentul CE de a lupta împotriva schimbărilor climatice, mai ales în contextul inundaţiilor puternice din vestul Europei (Germania, Belgia, Elveţia), dar nu voi gira adâncirea sărăcirii unei populaţii aflate oricum în dificultate”, a adăugat europarlamentarul român.