Publicat: 18 Martie, 2016 - 20:44
Share

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, aflat în vizită în Republica Elenă, s-a întâlnit vineri, 18 martie 2016, cu Ioannis Amanatidis, vice-ministru în cadrul Ministerului Afacerilor Externe elen. De asemenea, a discutat cu Athanasios Dimopoulos, rectorul Universității Naționale Kapodistria, cu reprezentanți ai Primăriei orașului Atena, precum și cu membrii Grupului de prietenie din Parlamentul elen.

În cadrul discuțiilor purtate cu reprezentanții autorităților centrale și locale elene, ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat caracterul foarte bun al relațiilor bilaterale româno-elene și a evocat utilitatea intensificării dialogului dintre cele două state. Demnitarul român a exprimat aprecierea pentru sprijinul pe care autoritățile elene îl acordă comunităților românești. Totodată, având în vedere legăturile istorice și spirituale dintre țările noastre, oficialul român a subliniat intenția autorităților de la București de a iniția o serie de proiecte educaționale și culturale dedicate acestora. În acest sens, a prezentat importanța continuării proiectelor în domeniul educației prin implementarea programului Limbă, Cultură și Civilizație Românească în Grecia.

Cu prilejul vizitei la Universitatea Națională Kapodistria din Atena, ministrul delegat a reconfirmat deschiderea părții române pentru intensificarea colaborării între universitățile din cele două țări. Astfel, în cadrul discuțiilor cu rectorul Athanasios Dimopoulos, oficialul român a arătat utilitatea inițierii demersurilor pentru înființarea unui lectorat de limba română la Universitatea Națională Kapodistria din Atena, similar celui inaugurat, la finalul anului 2015, la Universitatea Dimokritos din Komotini.

Agenda de astăzi a ministrului delegat mai include o reuniune de lucru cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Grecia, precum și o întâlnire cu membrii comunității românești. Cu această ocazie, reprezentanții Autorității Electorale Permanente vor susține și o sesiune de informare cu privire la noile modalități de vot.

Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Republica Elenă, desfășurată în perioada 18 — 20 martie 2016, continuă cu o serie de întrevederi organizate la sediile asociațiilor românești din Grecia.