Publicat: 23 Decembrie, 2015 - 20:25
Share

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut miercuri, în cadrul vizitei întreprinse în Republica Albania, întrevederi cu Halil Hyseni, adjunctul ministrului albanez al Afacerilor Externe și Valter Ibrahimi, consilier diplomatic al președintelui Republicii Albania.

Convorbirile au reconfirmat deschiderea celor două părți pentru cooperare și dialog în domenii de interes reciproc. Oficialul român a apreciat progresele înregistrate până în prezent de către Albania și a reiterat susținerea fermă pentru perspectiva europeană a Republicii Albania, precum și menținerea disponibilității României în ceea ce privește oferirea de expertiză în domenii prioritare pentru partea albaneză, pornind de la experiența și lecțiile învățate de România în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Ministrul delegat și-a exprimat încrederea că se vor înregistra progrese concrete în dosarele de interes de pe agenda bilaterală, în special în procesul de restituire a Casei Nicolae Iorga din Saranda și protecția persoanelor aparținând minorității înrudite din Albania. În cadrul discuțiilor, a fost abordată și oportunitatea inițierii unor demersuri privind înființarea unui centru cultural la Korcea, care să contribuie la păstrarea și promovarea culturii și identității românești.

Totodată, s-a convenit asupra continuării dialogului și aprofundării cooperării pentru soluționarea, în mod satisfăcător pentru ambele părți, a aspectelor de interes comun de pe agenda celor două state.

Interlocutorii au agreat că membrii comunității aromâne din Republica Albania, respectiv ai minorității albaneze din România, reprezintă o punte de consolidare suplimentară a dialogului dintre România și Albania, constituind un factor favorizant al schimburilor culturale. S-a convenit, totodată, consolidarea cooperării bilaterale, precum și identificarea de noi arii de cooperare.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare