Publicat: 24 Decembrie, 2015 - 20:27
Share

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a deplasat joi la Korcea, regiune din Republica Albania în care trăiește cea mai numeroasă comunitate de aromâni.

Oficialul român a vizitat Consulatul onorific al României, unde a făcut o donație de cărți, CD-uri și albume cu motive tradiționale românești.

Programul a inclus întrevederi cu Konstandin Janko, președintele Asociației Culturale Aromânii din Albania, Ilia Gjoka, președintele Ligii Aromânilor din Albania, Pano Bakalli, președintele Fundației Nicolae Iorga din Saranda, precum și cu alți reprezentanți ai mediului asociativ și ai mass-media albaneze și în dialect aromân.

În cadrul discuțiilor, ministrul delegat a transmis că România va continua să acorde susținere pentru păstrarea valorilor culturale ale comunității și a accentuat rolul pe care tinerii absolvenți ai instituțiilor de învățământ din România îl pot avea în afirmarea identitară și promovarea imaginii unei comunități deschise.

Dan Stoenescu s-a întâlnit și cu Sotiraq Filo, primarul localității Korcea. Cu această ocazie, ministrul delegat a reiterat importanța comunității aromâne din Republica Albania, respectiv a minorității albaneze din România, ca puncte de legătura între cele două state și factor suplimentar de consolidare a cooperării bilaterale. De asemenea, demnitarul român a reconfirmat disponibilitatea României de a împărtăși din experiența acumulată de-a lungul procesului de pre-aderare la Uniunea Europeană, reliefând necesitatea înregistrării de progrese în domeniul protecției tuturor minorităților din Republica Albania.

În cadrul vizitei efectuate la Biserica aromână cu hramul 'Schimbarea la față', construită cu sprijinul statului român, ministrul delegat a apreciat eforturile pe care preotul paroh Dumitrache Veriga le depune pentru păstrarea tradițiilor și a identității și a subliniat rolul Bisericii ca factor de coeziune comunitară.

Ministrul delegat a efectuat, totodată, o vizită la sediul lectoratului de limba română din cadrul Universității Fan Noli din Korcea, ocazie cu care demnitarul a vorbit despre atenția deosebită pe care statul român o acordă procesului educativ în limba română, ca element fundamental în păstrarea și promovarea identității lingvistice.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare