Publicat: 18 Ianuarie, 2016 - 21:01
Share

În cadrul vizitei întreprinse în Ungaria, în perioada 16-17 ianuarie 2016, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut întrevederi cu autoritățile locale din Micherechi și Chitighaz, cu reprezentanți ai prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, ai Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, precum și cu membrii conducerii Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU).

De asemenea, demnitarul român a participat și la manifestarea dedicată împlinirii a 65 de ani de la publicarea primului număr al săptămânalului 'Foaia Românească'. Cu această ocazie ministrul delegat a felicitat membrii redacției pentru activitatea desfășurată și a pus în evidență rolul revistei ca simbol al păstrării identității comunității românești din Ungaria.

În cadrul discuțiilor cu Margit Tat, primarul localității Micherechi, și Maria Kalcso, primarul localității Chitighaz, oficialul român a reafirmat sprijinul acordat de statul român pentru consolidarea învățământului în limba română, a evidențiat rezultatele pozitive ale detașării unor cadre didactice din România la Micherechi și a subliniat posibilitatea preluării acestui model și de către alte școli unde învață copii etnici români din Ungaria.

În cadrul întrevederii cu reprezentanții AȚRU, ministrul delegat Dan Stoenescu a reliefat importanța asigurării unei finanțări predictibile și constante a educației în limba română, a mass-media în limba maternă și a asociațiilor culturale ale românilor din Ungaria și i-a încurajat să respecte decizia comunității locale la referendumul privind preluarea administrării școlii din Micherechi de către primăria locală.

La întâlnirea cu etnicii români absolvenți ai universităților din România, s-a convenit asupra necesității înființării unei asociații a bursierilor statului român din Ungaria care să promoveze oferta universităților românești în rândul elevilor români din Ungaria și care să ofere consiliere viitorilor studenți din cadrul comunității.

Programul ministrului delegat Dan Stoenescu a inclus și vizitarea Casei Muzeu Românești din Chitighaz și a Capelei Ortodoxe Române din Curțile Gojdu, ocazie cu care demnitarul român și-a exprimat susținerea pentru continuarea renovării Curților Gojdu.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare