Publicat: 8 Decembrie, 2015 - 16:01
Share

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni Dan Stoenescu a avut luni o întrevedere cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Serbia.

Printre invitați s-au numărat: președintele Asociației Ariadnae Filum, Zavija Jurj, vicepreședintele Comunității Românilor din Serbia-Voivoidina, Stevan Mihailov, președintele Partidului Neamul Românesc, Predrag Balasevic, președintele Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin, Dusan Parvulovic, precum și preotul Boian Alexandrovici.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate teme referitoare la drepturile minorității române din Serbia, subiecte aflate în atenția Înaltului comisar pentru Minorități Naționale al OSCE, printre care: accesul la educație în limba maternă, accesul la informație prin mass-media în limbă română, drepturile religioase.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a precizat că România va continua dialogul pentru implementarea protocolului bilateral privind protecția minorităților naționale, astfel încât, împreună cu partea sârbă,  să asigure respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității naționale române  pe întreg teritoriul Serbiei, în conformitate cu standardele promovate de Uniunea Europeană.

'Comunitatea românească din Serbia, în totalitatea ei, din Voivodina sau din Valea Timocului, reprezintă o punte de legătură între România și Serbia. În același sens, comunitatea sârbilor din România consolidează relația dintre cele două state'', a afirmat demnitarul.

La finalul întrevederii, interlocutorii și-au exprimat speranța că aceste discuții se vor reflecta în acțiuni și proiecte benefice comunității românești din Serbia.

Direcția Purtător de Cuvânt și Comunicare