Publicat: 15 Mai, 2016 - 15:37

Miercuri, 18 mai (19.00), pianista Dana Borșan, aplaudată în sute de evenimente prezentate pe toate scenele de concert din țară, dar și în străinătate, vă invită din nou la un frumos recital pe scena Sălii Radio!

Sub titlul 'ROMANTIC PUR', solista Orchestrelor și Corurilor Radio vă propune de această dată un repertoriu ce reunește o partitură semnată de Schumann și trei creații ale lui Chopin. Compozitor de o sensibilitate aparte, care a tradus în creațiile sale drama interioară prin care trecea, Schumann privea menirea unui artist ca pe o misiune sacră: 'Să trimiți lumina în întunericul din sufletul oamenilor, aceasta este datoria unui artist'. În recitalul de la Sala Radio veți asculta lucrarea sa Studii simfonice, op.13.

În repertoriul serii se regăsesc și trei partituri semnate de Chopin, considerat adesea unul dintre cei mai mari muzicieni romantici, ce a îmbinat în creațiile sale geniul poeziei și virtuozitatea tehnică: Sonata în și bemol minor, op. 35, Scherzo în do diez minor, op. 39 și Balada în la bemol major, op. 47.

Repertoriul Danei Borșan include peste 50 de concerte, precum și programe atractive de recital și de muzică de cameră. Deși preferă creațiile clasicismului vienez și ale marilor romantici — Schumann, Chopin, Liszt, Brahms — artista are în repertoriu și lucrări inedite, prezentate în primă audiție la București — Concertele pentru pian și orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduță.

În anul 2006, Dana Borșan și Orchestra de Cameră Radio au încheiat împreună un proiect unic până acum în istoria muzicii românești — Integrala concertelor pentru pian și orchestră de Mozart, eveniment materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio și un album cu 8 CD-uri editate de 'Casa Radio'. Pianista a susținut de asemenea o serie de recitaluri cu violonistul Alexandru Tomescu cu Integrala Sonatelor pentru vioară și pian de Mozart.

Pentru pianista Dana Borșan, deținătoare a numeroase premii la concursuri naționale (1973, 1976, 1983, 1990) și internaționale — Varșovia (1975), Viena (1985), un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II și a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiții internaționale: Concursul 'Robert Schumann' (1977), de la Zwickau (Germania). Acest premiu, obținut la vârsta de doar 19 ani, a propulsat-o mai departe în viața de concert internațională.

În anul 2011, pianista a fost reinvitată să concerteze în cadrul Festivalului internațional Robert Schumann de la Zwickau — Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Brahms și în cadrul Festivalului George Enescu — Concertul pentru pian și orchestră de Hanns Wolf.

În 1992 Dana Borșan a beneficiat de o bursă de studii la Academia de Muzică din Berlin, iar pentru perfecționarea artei sale interpretative a participat la cursurile de măiestrie susținute de pianiștii Hans Leygraf — la Academia de vară Mozarteum (Salzburg) — și Helene Boschi la Weimar.

Din 1990, Dana Borșan s-a dedicat și activității pedagogice: conduce o clasă de pian la Universitatea Națională de Muzică București, iar studenții săi au obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, mulți fiind admiși la studii de perfecționare în instituții muzicale renumite din întreaga lume. Până în prezent a fost invitată să susțină cursuri de măiestrie în instituții similare din Catania, Wuppertal, Essen, Weimar, Stuttgart, Paris, Cork și Oslo și să facă parte din juriile concursurilor internaționale din Hong Kong, Oslo, Guerande (Franța) și România.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.