Publicat: 6 Iulie, 2016 - 12:44
Share

Eurodeputatul PSD, Viorica Dăncilă, lider al europarlamentarilor social democrați și vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din PE, a interpelat Comisia Europeană în legătură cu măsurile de politică necesare eliminării inegalităților dintre femei și bărbați.

'Obiectivul strategiei Europa 2020 de atingere a unei rate a ocupării forței de muncă de 75% atât pentru bărbați, cât și pentru femei pune un accent special asupra participării femeilor în vârstă pe piața forței de muncă. Prin urmare, implicarea economică a femeilor în vârstă contribuie la acoperirea drepturilor de pensii și le poate ajuta să evite riscul de sărăcie la o vârstă înaintată, cu condiția să nu fie obligate să lucreze pentru a evita aceste riscuri. Aceasta contribuie, de asemenea, la creșterea economică și la cea a bazei de impozitare', se arată în interpelarea adresată de europarlamentarul social democrat.

Din acest motiv, Viorica Dăncilă este de părere că reprezentantii Comisiei trebuie să găsească o serie de propuneri sau reforme referitoare la crearea unor sisteme de pensii adecvate, viabile și sigure, în vederea eliminării inegalităților dintre femei și bărbați în UE, ca parte a măsurilor de politică necesare pentru a răspunde Strategiei Europa 2020.

În răspunsul primit, Comisia și-a reafirmat angajamentul de a promova egalitatea între bărbați și femei prin promovarea egalității în materie de independență economică între femei și bărbați și reducerea disparităților de gen privind câștigurile și pensiile.'Angajamentul strategic pentru egalitatea de gen 2016-2019' stabilește în detaliu modul în care Comisia va sprijini realizarea obiectivelor egalității de gen.

Comisia pregătește o inițiativă pentru un 'nou început' privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată, care vizează să consolideze egalitatea de gen pe piața muncii și, în consecință, să îmbunătățească situația viitoare a pensiilor femeilor, se mai arată în răspunsul primit de eurodeputatul PSD.

Biroul de Presa PSD