Publicat: 9 Aprilie, 2019 - 09:51
Share
„Am locuit în Deltă și iubesc Delta. Știu problemele cu care se confruntă oamenii săi”

Premierul Viorica Dăncilă a participat luni la inaugurarea Bursei de Pește de la Tulcea. Cu acest prilej a susținut o alocuțiune:

„Doamnelor și domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să particip astăzi la inaugurarea oficială a Bursei de pește de la Tulcea, proiect pe care pescarii din Deltă îl așteaptă de mai bine de zece ani.

Cu mai bine de un an în urmă, când am preluat responsabilitatea guvernării, împreună cu echipa de miniștri pe care o conduc, proiectul de la Tulcea era un proiect blocat și puțini mai credeau într-o perspectivă apropiată ca el să devină operațional.

Vreau să-i mulțumesc domnului ministru Daea, vreau să-i mulțumesc domnului președinte al consiliului județean, vreau să vă mulțumesc dumneavoastră, tuturor celor care v-ați implicat, pentru perseverența și profesionalismul de care ați dat dovadă și iată că s-a finalizat acest proiect! 

Prin programul de guvernare, Alianța PSD-ALDE s-a angajat să pună în valoare potențialul natural, turistic și economic al Deltei Dunării.

Resursa piscicolă bogată din Deltă merită o piață concurenţială cu adevărat funcţională, având în vedere că agricultura și pescuitul contribuie semnificativ la economia județului Tulcea și asigură locuri de muncă pentru aproape 30% din populație.

Aceste cifre argumentează, o dată în plus, importanța economică și socială pe care o are noua Bursă de Pește din Tulcea, un proiect în valoare de aproape 6 milioane de euro, finanțat din fonduri naționale și europene.

Am vizitat astăzi punctele tehnologice importante pentru activitatea bursei și sala de unde pot fi urmărite tranzacționările. Ceea ce am remarcat este accentul pus pe adaptarea la cerințele de performanță ale unei burse moderne, în deplin acord cu  cerințele economiei competitive.

Funcționarea bursei înseamnă comercializarea peștelui și a produselor de pește la un preț corect, calitate confirmată a mărfii și eliminarea speculei de pe piața neagră. Ajutăm astfel pescarii și fermele piscicole să-și dezvolte afacerile, iar pensiunile din zonă le vor putea oferi turiștilor produse pescărești cu adevărat tradiționale, pregătite din pește de proveniență locală.

Apreciez eforturile coordonate de echipa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care a făcut posibilă operaționalizarea Bursei de Pește de la Tulcea în termenul agreat cu Bruxelles-ul.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a optat pentru soluția funcționării Bursei de Pește din Tulcea ca punct de lucru al Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea - structură nou înfiinţată în cadrul ministerului, cu capital integral de stat, orientată către atragerea producătorilor în circuitul economic reglementat și fiscalizat.

Reușita Guvernului PSD-ALDE de a operaționaliza acest obiectiv important pentru Delta Dunării confirmă atenția pe care o acordăm acestei zone unice în Europa, pentru a-i pune în valoare întregul potențial.

Delta Dunării reprezintă o tematică importantă și în programul mandatului nostru la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Suprapunerea mandatului României la Preşedinţia Consiliului UE, din primul semestru 2019, cu mandatul României la Președinția rotativă a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) oferă oportunitatea de a promova pe agenda europeană valoarea adăugată a cooperării regionale și a dezvoltării coeziunii prin intermediul strategiilor macro-regionale, respectiv a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. 

Doamnelor și domnilor,

Avem o viziune integrată cu privire la dezvoltarea acestei zone. Mă bucur să anunț astăzi, la Tulcea, un nou program guvernamental pentru revitalizarea sectorului piscicol, menit să sprijine familiile de pescari şi să încurajeze prelucrarea produselor. Programul guvernamental va include scheme de ajutor de stat pentru acvacultură şi pentru susținerea industriei alimentare de profil. 

Pentru locuitorii Deltei, ca, de altfel, pentru toți românii, ne dorim servicii de sănătate și de educație mai bune, drumuri moderne și transport în condiții de siguranță.

În acest sens, introducem mecanisme noi, simple şi eficiente pentru finanţarea investiţiilor comunităților locale, ale locuitorilor din mediul rural şi ale oamenilor de afaceri care doresc să facă investiţii în localităţile rurale.

Un astfel de program de investiții este Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, care asigură finanțare unităţilor administrativ-teritoriale pentru dispensare medicale din zonele rurale, centre medicale de permanenţă, şcoli, grădiniţe, creşe, proiecte de alimentare cu apă şi canalizare, modernizare şi reabilitare a drumurilor comunale.

Prioritate vor avea acele localităţi rurale unde este mai multă nevoie, pentru că acest lucru este o prioritate pentru noi.

O altă categorie de programe guvernamentale pentru care am prevăzut deja în buget credite de angajament şi pe care le vom demara în lunile următoare sunt cele destinate special comunităţilor locale.

Primul program se referă la dezvoltarea afacerilor mici și va consta în acordarea unui ajutor de minimis de până la 200.000 euro şi credit garantat pentru construcţii şi achiziţia de echipamente pentru ferme, cabinete medicale şi pensiuni turistice.

Un alt program va fi dedicat "Centrelor multifuncţionale rurale", astfel încât fiecare locuitor dintr-o comună să aibă toate serviciile necesare - poştă, bănci, direcţii agricole, reprezentanţi APIA sau ANAF, să aibă aceste servicii acolo unde locuiesc şi să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la oraş.

Aeste programe vor fi incluse într-o schemă complexă pentru dezvoltare regională, al cărui scop este să îmbunătățească condițiile de viață ale oamenilor.

Stimați invitați,

Guvernul va continua să sprijine proiectele locale menite să pună în valoare potențialul zonei și să contribuie la dezvoltarea regiunii.

Mizăm, însă, și pe sprijinul autorităților locale, pentru că doar împreună, prin colaborare și muncă susținută, putem să oferim oamenilor o viață mai bună.

Am ascultat cu foarte multă atenție atât lucrurile bune pe care le-ați semnalat, dar și problemele pe care le-ați ridicat. Am notat probleme existente, pentru că eu cred că rolul nostru este să intervenim și să rezolvăm cât mai multe dintre aceste probleme.

Am locuit în Deltă și iubesc Delta. Știu problemele cu care se confruntă oamenii din Deltă. Iar problemele dvs., credeți-mă, sunt problemele primarilor, sunt problemele președintelui consiliului județean, sunt problemele Ministerului Agriculturii și, în aceeași măsură, sunt problemele premierului.

De aceea, la întoarcerea la București, împreună cu dl. ministru, cu o echipă, vom analiza fiecare problemă ridicată de dvs. și, pentru că analiza nu este suficientă, vom căuta să venim cu soluții. Considerăm important nu numai să ne mândrim cu această zonă minunată a României, unică în Europa, ci să contribuim la dezvoltarea acestei zone, să ne implicăm în rezolvarea problemelor atât din punct de vedere piscicol, dar și din punct de vedere al dezvoltării localităților din această zonă. Pentru mine, este o prioritate. Și sper ca, la următoarea vizită pe care o voi face aici, în județul Tulcea, la invitația domnului președinte al consiliului județean, să pot să vin, alături de ministrul agriculturii, de ceilalți miniștri, cu soluții la problemele pe care le-ați ridicat.

În același timp, îl rog pe dl. ministru să facă urgent un grup de lucru în care să fie implicați oamenii care locuiesc aici, care cunosc cel mai bine aceste probleme, pentru că soluțiile trebuie să se plieze pe realitatea existentă spre a putea avea impactul dorit.

Încă o dată, vă felicit, domnule președinte al consiliului județean, vă felicit, domnule primar, vă felicit pe toți cei implicați, felicit Ministerul Agriculturii pentru un prim pas – Bursa de pește de la Tulcea – și sper ca acesta să fie urmat de alții, la fel de importanți atât pentru activitatea dvs., cât și pentru comunitățile locale.

Vă mulțumesc!”