Publicat: 16 Iulie, 2019 - 20:47
Share
Corespondență de la Carmen Dinu

Am înţeles cu toţii că Uniunea Europeană este într-un moment de cotitură şi dacă nu vom acţiona uniţi, nu vom da un sens bun construcţiei europene, şi toate acestea trebuie să ne ghideze şi pe următoarea perioadă, să aducem plusvaloare, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, marți, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European unde a prezentat bilanțului Preşedinţiei române la Consiliul UE. In context, şeful executivului român a avut şi o întrevedere cu președintele Parlamentului European, David-Maria Sassoli, nou ales în această funcție.

 

Dăncilă a prezentat sintetic rezultatele Preşedinţiei române a Consiliului UE, subliniind că acestea contribuie la îndeplinirea obiectivelor majore la nivel european, în linie cu direcţiile de acţiune recent stabilite prin noua Agendă Strategică. De asemenea, a arătat că, şi în continuare, România va sprijini avansarea proiectului european şi va milita pentru întărirea unităţii şi a coeziunii în cadrul acestuia.

 

Preşedinţia română la Consiliul Uniunii Europene a fost condusă de Guvern, şi nu funcţionarii şi diplomaţii României au realizat acest mandat, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, ca răspuns la o serie de critici ale unui deputat român.  "Nu funcţionarii şi diplomaţii României au făcut, au realizat Preşedinţia. Preşedinţia a fost condusă de Guvernul României. La fiecare reuniune, ministrul a prezidat lucrările, a fost o foarte bună cooperare pentru care i-am felicitat pe experţii noştri, pe toţi cei care s-au implicat, pe toţi cei care au acţionat cu adevărat pentru România, şi nu împotriva României. Cu câteva minute înainte mă întreba cineva: credeţi că eurodeputaţii români vor fi uniţi în a aduce un plus de imagine României? Şi atunci am spus: da! Acum plec dezamăgită, cu oameni ca dumneavoastră nu vom aduce un plus României. Lăsaţi să rezolvaţi problemele acasă, nu veniţi cu ele în Parlamentul European, pentru că aceste lucruri nu aduc un plus de imagine ţării noastre", a afirmat Dăncilă. Ea a ţinut să atragă atenţia că, în vreme ce mai mulţi eurodeputaţi din alte state membre au felicitat România, Dragoş Tudorache a criticat preşedinţia română.

"Mai mult, toată lumea a felicitat Preşedinţia României, au fost şi lucruri pe care unii dintre eurodeputaţi au crezut că le putem face mai bine, dar nu au criticat şi nu o să vedeţi aici, în Parlament, foarte mulţi eurodeputaţi care-şi critică ţara, dar dumneavoastră aţi făcut-o atunci când vicepreşedintele Comisiei Europene (Maros Sevcovic - n.r.) a spus: 'România are un motiv de sărbătoare'. Mai mult decât atât, vreau să vă spun că Uniunea Europeană, documentaţi-vă un pic înainte, nu are atribuţii pe Sănătate, Educaţie şi Cultură, vine cu proiecte, deci, aţi vorbit şi de trei elemente pe care nu le cunoaşteţi", a mai declarat Dăncilă.

Ea a adăugat că, în opinia sa, eurodeputatul Dragoş Tudorache nu are cunoştinţă despre realizările Preşedinţiei române la Consiliul UE.

"Nu cunoaşteţi faptul că, pe timpul Preşedinţiei, o ţară nu poate interveni, trebuie să fie un facilitator de consens şi asta a făcut România. Şi m-aş fi bucurat dacă la acest proiect deosebit de important pentru ţara mea, acest proiect destul de important (...) pentru toţi cetăţenii europeni s-ar fi găsit consens, pentru că am găsit consensul la Comisia Europeană, am găsit consensul la Consiliul European, am găsit consens în rândul multor europarlamentari, am găsit consens la preşedintele Parlamentului European. Şi toţi am înţeles că UE este într-un moment de cotitură şi dacă nu vom acţiona uniţi, nu vom da un sens bun construcţiei europene. Şi am ascultat toate sfaturile şi împreună am realizat toate aceste lucruri. Eu cred că acestea trebuie să ne ghideze şi pe următoarea perioadă, să aducem plusvaloare. Cetăţenii nu au nevoie de scandal, cetăţenii au nevoie de lucruri care să-i ajute în viaţa de zi cu zi, de politici mai apropiate de ei, nu de lucruri pe care să le aducem în spaţiul public crezând că avem mai multă însemnătate din punct de vedere politic", a susţinut Dăncilă.

În intervenţia sa, eurodeputatul Dragoş Tudorache a afirmat că prima Preşedinţie a României la Consiliul UE a fost una "a contrastelor".

"La nivel tehnic, funcţionarii şi diplomaţii români au reuşit să finalizeze 90 de dosare legislative şi non legislative. De aceea vreau să-i felicit pe profesioniştii din spatele scenei, cei care primesc mult prea rar cuvântul 'mulţumesc' pentru munca depusă în aceste 6 luni. Nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre eşalonul politic al acestei Preşedinţii, a spus Tudorache. In opinia sa, după această Preşedinţie, Consiliul rămâne dator în planul politic pe mai multe dosare sensibile şi foarte importante pe care nu a reuşit să avanseze în ultimele luni, respectiv CFM, PAC şi politica de coeziune. În primul rând, este nevoie de deblocarea discuţiilor privind Cadrul Financiar Multianual, nu este acceptabil să repetăm greşeala de la Cadrul Financiar precedent, când adoptarea întârziată a dus la amânarea contractelor naţionale de parteneriat şi au afectat beneficiarii finali. Avem nevoie să asigurăm resurse suficiente pentru politica agricolă şi pentru o politică de coeziune care să asigure convergenţa reală între Estul şi Vestul continentului. Avem nevoie de mai multă Europă în Sănătate şi Educaţie atât în ceea ce priveşte alocarea de fonduri, cât şi pentru adoptarea de standarde minime de calitate la nivel european", a argumentat Tudorache.
 

In schimb, reprezentanţii grupurilor politice din Parlamentul European au felicitat-o pe Viorica Dăncilă pentru rezultatele obţinute de Preşedinţia României a Consiliului UE într-o perioadă marcată de discuţiile privind Brexitul şi de alegerile europene, dar nu au lipsit nici criticile privind lipsa de progres în anumite dosare, problemele guvernului român cu justiţia sau blocarea numirii Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european.

Vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic a mulţumit României pentru eforturile pe care le-a depus în cadrul mandatului său la preşedinţia UE pentru ca Europa să meargă înainte. El l-a felicitat pe preşedintele Klaus Iohannis, pe premierul Dăncilă şi pe "excelenta ambasadoare" Luminiţa Odobescu pentru activitatea lor şi rezultatele semnificative obţinute.

"A fost un sprint politic pentru că aţi reuşit să încheiaţi 90 de dosare în primele 100 de zile de mandat şi asta este dovada tenacităţii şi dedicaţiei dumneavoastră", a spus el. Sefcovic a remarcat, printre altele, rezultatele bune ale preşedinţiei României a Consiliului UE în ceea ce priveşte negocierea Cadrului Financiar Multianual (CFM) şi a făcut apel la preşedinţiile care urmează să continue aceste progrese.

"România a dovedit faptul că în acest an plin de provocări, Europa merge pe două picioare, cel din Est şi cel din Vest", a mai afirmat el, subliniind faptul că Summit-ul de la Sibiu a fost "un moment crucial atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană", iar ''declaraţia celor 27 de lideri reprezintă un angajament foarte puternic de a clădi un viitor european împreună''.

El a estimat de asemenea că ''România ar trebui să fie un membru cu drepturi depline în Schengen'', adăugând că ''statul de drept şi combaterea corupţiei sunt foarte importante, pentru că oamenii merită această luptă''. ''Preşedinţia română ar trebui să fie un motiv de sărbătoare pentru întregul popor (român), aţi făcut o treabă minunată, pentru care aş dori să vă mulţumesc'', a concluzionat Maros Sevcovic.

Vicepreşedintele grupului PPE din PE Andrei Kovacev i-a felicitat şi el pe toţi cei implicaţi în succesul primei preşedinţii a României a Consiliului UE, remarcând progresele realizate într-o serie de domenii. De asemenea, el a salutat efortul preşedinţiei României de a menţine pe agenda europeană extinderea UE.

"Am fi apreciat ca preşedinţia României să obţină rezultate şi mai bune în negocierile care ţin de zona Schengen. Din nefericire, Consiliul nu doreşte să acorde acces în zona Schengen României şi Bulgariei", a mai spus Kovacev. El a mai menţionat că "rolul preşedinţiei este nu numai de a asigura administrarea, ci şi de a trasa priorităţi de viitor", iar Summit-ul de la Sibiu "a jucat un rol deosebit în acest sens".

Garcia Perez Iratxe, lidera grupului S&D din PE şi fostă colegă în mai multe comisii de specialitate ale PE cu premierul, pe vremea când aceasta era deputat european, a precizat că România a deţinut preşedinţia într-un moment cheie şi că nu a fost deloc o sarcină uşoară, pentru că perioada de lucru a fost scurtă. "Însă a fost una dintre preşedinţiile cele mai rodnice", a spus eurodeputata spaniolă, subliniind că guvernul român a dat dovadă de multă bună credinţă, inclusiv în ceea ce priveşte Brexitul. "Aceasta a fost esenţa preşedinţiei dvs, să veniţi în întâmpinarea cetăţenilor", a mai spus ea. "În doar 4 luni preşedinţia României a Consiliului UE a reuşit să închidă 90 de dosare şi zece acorduri interinstituţionale", a mai spus Garcia Perez Iratxe, remarcând în special directiva pentru concilierea între viaţa profesională şi cea personală, care permite ca "pentru prima dată să avem un concediu de paternitate remunerat".

Copreşedintele grupului Verzilor, Philippe Lamberts, a spus că îşi scoate pălăria pentru ce a reuşit România pe partea logistică la preşedinţia UE, într-un an electoral. "Trebuie să recunoaştem că a fost o performanţă reuşită", a spus Lamberts în cadrul dezbaterii, deşi a deplâns lipsa progreselor în materie de azil şi migraţie şi a criticat reprimarea manifestaţiei din Bucureşti din luna august, precum şi blocarea de către guvernul român a numirii Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european.

Nicolas Bay, vicepreşedinte al grupului Identitate şi Democraţie, a apreciat că în timpul preşedinţiei sale rotative, "guvernul român a fost sub focurile Comisiei Europene, care instrumentalizează statul de drept". El a adăugat că preşedinţiile Consiliului UE trec, iar birocraţii Comisiei rămân. "Nu este şi cazul lui Frans Timmermans?", a întrebat el retoric, referindu-se la prim-vicepreşedintele CE din actuala legislatură, care probabil îşi va menţine postul în viitoarea Comisie.

"Preşedinţia României nu a avut rezultate spectaculoase, dar nu a permis derive suplimentare" din partea executivului comunitar, a mai spus Bay.

Ruza Tomasic, membră a grupului Europenilor Conservatori şi Reformişti (ECR), a spus că "România a dovedit că poate fi la înălţime deoarece a avut nişte obiective şi o strategie clară pentru a le atinge", deşi "s-ar fi putut face mai multe în domeniul migraţiei şi al politicii de azil". "Europa de Est a fost din nou marginalizată la selecţia posturilor de la vârful UE, acesta este un mesaj greşit. Alegerea liderilor UE a arătat din nou că statele din Est sunt considerate de categoria a doua. Deşi România a dovedit că şi în această regiune există suficientă ambiţie şi capacităţi", a mai spus Ruza Tomasic.

Dimitrios Papadimoulis, membru al Grupului Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL), a remarcat o parte pozitivă a preşedinţiei României, cu dosarele încheiate, dar şi o serie de dosare în care nu s-au făcut progrese, precum un venit minim european. "În urmă cu câteva ore Ursula von der Leyen a făcut această promisiune, dar ea a fost făcută şi de (Jean-Claude) Juncker în urmă cu câţiva ani", a spus el.

Reprezentantul Partidului Brexit şi al grupului neafiliaţilor, Jake Pugh, şi-a dedicat mare parte din discurs felicitărilor pentru Simona Halep, care a câştigat sâmbătă turneul feminin de tenis de la Wimbledon. El a ţinut să menţioneze că victoria sportivei din România a fost celebrată cu steaguri ale României, nu cu steaguri ale UE. "Decât să celebrăm preşedinţia României şi succesele sale, haideţi mai bine să o sărbătorim pe Simona Halep", a îndemnat el.

Carmen Dinu, Strasbourg

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: