Publicat: 1 Mai, 2019 - 18:25
Share
Unde s-a lăudat cu realizările președinției române a Consiliului

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a participat astăzi, la Varșovia, la  reuniunea șefilor de Guvern ai statelor din Europa Centrală și de Est care au aderat la Uniunea Europeană după 2004.

La Conferință au fost prezenți, de asemenea, șefii Guvernelor și înalți reprezentanți ai acestora din Republica Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia, Cipru, Republica Croația, Republica Estonia, Republica Lituania, Letonia, Malta, Slovenia, Ungaria, precum și vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.

În alocuțiunea susținută cu acest prilej, trăgând concluziile reuniunii, premierul Viorica Dăncilă a prezentat un bilanț de etapă al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. A evidențiat finalizarea negocierilor într-un număr de 90 de dosare legislative, unele dintre acestea, precum Directiva Gazelor Naturale, Directiva privind drepturile de autor pe piața unică, Regulamentul privind înființarea autorității europene pentru muncă, Pachetul consumatori, Pachetul legislativ privind interoperabilitatea sistemelor informatice ale UE, Regulamentul privind extinderea mandatului Agenției Europene pentru Paza Frontierelor și Garda de Coastă, Pachetul bancar, Pachetul legislativ privind Uniunea Piețelor de Capital sau modificările aduse Regulamentului privind statutul și finanțarea partidelor și fundațiilor politice europene, fiind dosare foarte complexe.

Vorbind în calitate de reprezentantă a președinției Consiliului UE, Viorica Dăncilă a arătat că România va fi în continuare un susținător al proiectului european fondat pe convergență, coeziune și solidaritate între statele membre. A pledat pentru necesitatea ca toate statele membre UE să beneficieze de un tratament egal, nediscriminatoriu în funcție de mărimea teritoriului sau a amplasării geografice. În acest sens, a subliniat faptul că România îndeplinește criteriile tehnice necesare aderării la Spațiul Schengen și a cerut ca o decizie politică să fie luată cu privire la această temă. Premierul Dăncilă a insistat, de asemenea, asupra importanței politicii agricole comune și a convergenței plăților directe.

Totodată, prim-ministrul român a evidențiat efectele benefice ale extinderii Uniunii Europene și a arătat că aceasta rămâne cea mai bună modalitate de a demonstra puterea transformatoare a UE. În context, a reafirmat sprijinul României pentru statele candidate și aspiranții la aderare din Balcanii de Vest, promovând principiul extinderii în baza propriilor merite.

Întâlnire cu Mateusz Morawiecki

Prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a întâlnit astăzi, 1 mai 2019, cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, în marja reuniunii aniversare a premierilor statelor din Europa Centrală și de Est, care au aderat la Uniunea Europeană după 1 mai 2004.

Șeful guvernului polonez a apreciat rezultatele președinției exercitate de România la Consiliul Uniunii Europene și, în context, a solicitat cooperarea țării noastre în sprijinul dezvoltării politicii europene de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii.

Prim-ministrul român a salutat importanța declarației adoptate la reuniunea de la Varșovia, despre care și-a exprimat convingerea că va contribui semnificativ la configurarea viitorului Uniunii Europene.

Cei doi lideri au mai abordat aspecte legate de cadrul financiar multianual, politica de coeziune și politica agricolă comună. Premierul român a susținut importanța tuturor politicilor promovate la nivelul UE, acestea trebuind să se regăsească în cadrul financiar multianual.

De asemenea, premierii României și Poloniei au abordat aspecte ale dezvoltării macro-regionale de interes comun, referindu-se la Inițiativa Celor Trei Mări și la proiectul Via Carpatia.

În privința cooperării bilaterale, prim-ministrul Dăncilă și omologul său polonez au apreciat caracterul benefic al primei runde de consultări interguvernamentale româno-poloneze de la Varșovia, din 25 mai 2018. Șeful Executivului de la București a relevat valoarea adăugată pe care acest tip de consultări o generează în planul relațiilor bilaterale. A reafirmat intenția Guvernului României de a organiza la București, în semestrul al II-lea al anului în curs, cea de-a doua rundă a acestui format, completată de un forum economic.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a pledat pentru conferirea unui plus de substanță cooperării economice dintre cele două țări, pronunțându-se în favoarea creșterii volumului schimburilor comerciale bilaterale și a sporirii investițiilor poloneze în România și a celor cu capital românesc în Polonia. A reiterat interesul Guvernului României pentru organizarea unui Forum de Afaceri România - Polonia la București, cu ocazia proximei runde de consultări interguvernamentale bilaterale. A făcut cunoscută hotărârea României de a valorifica, și în raport cu Polonia, oportunitățile generate de rezultatele Summit-ului de la București al Inițiativei celor Trei Mări. A menționat interesul României pentru extinderea cadrului juridic bilateral, care să permită o interacțiune aprofundată în plan economic.

Cei doi prim-miniștri au abordat, de asemenea, teme de actualitate ale politicii internaționale și au convenit intensificarea cooperării la nivelul ministerelor apărării.

Cei doi oficiali au agreat un calendar comun de evenimente bilaterale pentru perioada imediat următoare a anului în curs.

 

 

Tag-uri Institutii: