Publicat: 3 Octombrie, 2018 - 10:16
Share
Dezbaterea constituie o „prefață” a noului Raport MCV pentru 2017. Același ca cele de până acum

Statul de drept, legile justiției, modificarea codurilor penale și violențele de la protestul din 10 august sunt dezbătute astăzi, începând cu ora 10.00, în plenul Parlamentului European. Discuțiile de la Strasbourg au fost precedate de dezbaterile aprinse din Comisia LIBE, prilej pentru prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, să lanseze un avertisment dur la adresa autorităților de la București.

La dezbaterea de la Strasbourg  participă și premierul Viorica Dăncilă, iar înainte de ședință va avea o scurtă întrevedere cu Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.

Dăncilă s-a întâlnit marți cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Ulterior întrevederii, Guvernul a transmis că speră ca dezbaterea de miercuri din plenul Parlamentului European, pe tema situației din România, să fie „argumentată și constructivă”. Cei doi au discutat despre modificările aduse legilor justiției, protocoalele SRI, dar și evaluările cuprinse în rapoartele MCV. Potrivit comunicatului transmis de Guvern, Dăncilă i-a transmis lui Timmermans că rapoartele MCV nu ar reflecta ”în întregime realitatea în domeniu”.

Dezbaterea de astăzi din PE nu va fi urmată de adoptarea unei rezoluții privind situația din România, așa cum s-a întâmplat recent în cazul Ungariei. Potrivit unui comunicat de presă al PE o rezoluție va fi adoptată abia în perioada 12-15 noiembrie.

N.B. Premierul român a primit din partea organizatorilor doar cinci minute pentru a răspunde întrebărilor și acuzațiilor. Nici un parlamentar român din grupul socialist nu a primit dreptul de a vorbi.