30 iunie 2022

Danemarca alocă 22 de milioane de euro pentru a sprijini Ucraina

harta Danemarca
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Sunt alocate fonduri pentru o nouă etapă a Programului Danez de Pace și Stabilizare pentru Ucraina pentru perioada 2022-2025

Guvernul danez a decis să aloce 22 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui nou program cuprinzător de sprijin pentru Ucraina. Programul urmărește „întărirea rezistenței țării” și a capacității de „a face față consecințelor grave ale conflictului în curs din estul Ucrainei”, a declarat duminică Ministerul de Externe într-un comunicat de presă.

„Ucraina este în prezent amenințată <…> de o consolidare a armatei ruse în apropierea graniței sale”, a semnalat ministrul de externe de la Copenhaga, Jeppe Koufud, care „tocmai vizitase linia de contact”, într-o declarație. „Noul nostru pachet de sprijin este destul de cuprinzător și fiecare element al acestuia este necesar. Cu acest sprijin, trimitem un semnal clar al solidarității noastre cu Ucraina. Poporul ucrainean trebuie să știe că nu este singur în lupta sa pentru suveranitate și independență.”

Sunt alocate fonduri pentru o nouă etapă a Programului Danez de Pace și Stabilizare pentru Ucraina pentru perioada 2022-2025. 10,75 milioane de euro sunt contribuții ale Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei, 11,3 milioane de euro – ale Ministerului Apărării.

„Trebuie să sprijinim Ucraina și dreptul ei de a fi o țară independentă și democratică. De aceea, ne creștem acum contribuția la reforma forțelor de securitate ucrainene. De asemenea, ne creștem contribuția la pregătirea militară a Ucrainei și asistența noastră în aducerea armatei ucrainene în conformitate cu standardele NATO”, a comentat ministrul Apărării, Trine Bramsen.

Ciprian Pop