Publicat: 11 Martie, 2014 - 10:26
Share

Comisia Juridică din Camera Deputaților ar putea decide, marți, dacă se poate începe urmărirea penală împotriva fostului ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu, în dosarul Carpatica, conform solicitării Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

În urma audierii fostului ministru, deputații juriști vor întocmi un raport pe baza căruia se poate aviza începerea urmăririi penale. Decizia finala în cazul fostului ministru va fi luată de plenul Camerei Deputaților.

DNA îl acuză pe Daniel Chitoiu de abuz în serviciu și organizare de grup infracțional.

Conform DNA, Daniel Chițoiu ar fi iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A., în lipsa unei urgenţe reale şi cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.

”Demersul avea ca scop înlăturarea din Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a lui Tudor Daniel George, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, precum şi înlocuirea acestuia cu o persoană care urma să garanteze, în mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A. Având în vedere că membrii Consiliului sunt numiţi de către Parlament, în şedinţă comună a celor două camere, pentru un mandat de 5 ani, iar revocarea lor se dispune după aceeaşi procedură doar dacă nu mai îndeplinesc condiţiile de numire, singura modalitate în care putea fi atins acest rezultat era modificarea condiţiilor prevăzute pentru numirea membrilor consiliului. Probele administrate au relevat că, în calitate de ministru al Finanţelor Publice, Chiţoiu Daniel a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor”, mai scrie comunicatul DNA.