Publicat: 11 Martie, 2014 - 11:41
Share
Colegii din Comisia Juridica au dat aviz negativ cererii DNA
Update 13.42: Parlamentul a respins, marți, începerea urmăririi penale în cazul deputatului Update 12.25: Deputatul PNL, Daniel Chițoiu, a spus, marți, că nu există niciun motiv pentru începere urmăririi penale împotriva sa.
 
 
'Le-am spus colegilor din Comisia juridică că sunt nevinovat, că niciodată nu m-am sustras în a da declarații justiției și în special procurorilor DNA față de modul cum a fost promovată Ordonanța 94/2013 privind organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară. Le-am explicat și le-am dat toate detaliile privind modul de elaborare și de aprobare în Guvern a acestei Ordonanțe de Urgență, le-am spus că nu am nicio legătură și nu există nicio dovadă la dosar că aș fi organizat acest grup infracțional și am protejat interesele unei societăți din domeniul asigurărilor. După cum au observat și dânșii în dosar nu există nicio dovadă împotriva mea", a declarat Chițoiu după audierea sa la Comisia juridică a Camerei Deputaților.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat negativ, marţi, cererea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Daniel Chiţoiu.

 

Decizia a fost luată cu 16 voturi au fost "împotrivă", cinci voturi în favoarea cererii și un vot a fost nul. Demnitarii au luat această decizie după audierea fostului ministru Daniel Chiţoiu.

DNA îl acuză pe Daniel Chitoiu de abuz în serviciu și organizare de grup infracțional.

Conform DNA, Daniel Chițoiu ar fi iniţiat adoptarea unei ordonanţe de urgenţă al cărei scop exclusiv era sprijinirea grupului infracţional constituit pentru a favoriza interesele S.C. CARPATICA ASIG S.A., în lipsa unei urgenţe reale şi cu eludarea procedurii prealabile reglementate de Hotărârea Guvernului nr. 561/2009.

”Demersul avea ca scop înlăturarea din Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a lui Tudor Daniel George, vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, precum şi înlocuirea acestuia cu o persoană care urma să garanteze, în mod fraudulos, protecţia intereselor financiare ale S.C. CARPATICA ASIG S.A. Având în vedere că membrii Consiliului sunt numiţi de către Parlament, în şedinţă comună a celor două camere, pentru un mandat de 5 ani, iar revocarea lor se dispune după aceeaşi procedură doar dacă nu mai îndeplinesc condiţiile de numire, singura modalitate în care putea fi atins acest rezultat era modificarea condiţiilor prevăzute pentru numirea membrilor consiliului. Probele administrate au relevat că, în calitate de ministru al Finanţelor Publice, Chiţoiu Daniel a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor”, mai scrie in comunicatul DNA.