Publicat: 11 Mai, 2020 - 09:08
Share

Daniel Ionaşcu, mesaj nou către autorităţi pentru redeschiderea bisericilor şi cimitirelor

Daniel Ionaşcu, preşedintele executiv al Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), a trimis astăzi, 10 mai, o scrisoare deschisă către Preşedintele României, Klaus Iohannis, Premierul României, Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru şi ministrul Afacerilor interne, Marcel Vela, prin care face un nou apel pentru redeschiderea bisericilor şi cimitirelor şi solicită un răspuns în scris, până marţi, 12 mai, adresat tuturor românilor. În caz contrar, Daniel Ionaşcu anunţă că va apela la instanţă pentru respectarea dreptului la credinţă al milioanelor de credincioşi.

Redăm mai jos continutul integral al scrisorii:

Asigurându-vă de sincerul nostru respect personal şi instituţional, vă transmitem faptul că în data 05.05.2020 am adus la cunoştinţa domniei voastre, în mod public, următoarele:

"Un popor atât preţuieşte cât a înţeles din Evanghelie", precum spunea Academicianul Simion Mehedinţi. Iar dacă ne raportăm la cuvintele: "fără Mine nu puteţi face nimic", spuse de Iisus Hristos, Om şi Dumnezeu pe a cărui Înviere tocmai am prăznuit-o şi ne vom apleca cu mare luare aminte asupra faptului că, în ajunul Învierii, Dumnezeu a trimis foc din cer în chipul Sfintei Lumini, ca legământ şi dovadă a prezenţei Sale efective şi lucrătoare, vom constata că cei ce menţin închise bisericile pe când se deschid magazinele, saloanele de coafor, parcurile, muzeele aduc un prejudiciu românului creştin, curat în cuget şi simţiri!
Mărturisim că demersurile noastre sunt susţinute de multele cereri şi mesaje primite din partea românilor credincioşi, prin care ni se solicită să intervenim pentru a opri impietatea la adresa Bisericii lui Dumnezeu şi tratamentul neuman a râvnitorilor ei. Modelul educaţional care ni se transmite prin aceste decizii este unul care nu ne face cinste ca popor creştin, fiind un afront la adresa sufletului curat al celor ce cred cu adevărat în Dumnezeu şi care ştiu că ajutorul real în aceste vremuri vine mai întăi de la Dumnezeu, pe diverse căi. Aşadar, rugăm impetuos a se da lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu şi Cezarului ce este al Cezarului!
Nu putem să nu ţinem cont de datele statistice conform cărora, în România, peste 95% dintre cetăţeni sunt creştini, iar aproximativ 87% sunt creştini ortodocşi. Având în vedere aceste procente, precum şi cererile ierarhilor şi cererea Preşedintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, considerăm îndreptăţit demersul nostru. Dezinteresul total, ba mai mult, ignorarea strigătelor disperate ale celor ce merg în biserica, spaţiu sacru, consacrat haric şi legal, care se raportează firesc şi plenar la Dumnezeu, nu doar că ne autorizează să dăm voce şi să susţinem protestul tacit al oamenilor şi nu doar că ne legitimează, dar ne-a şi obligat să facem o cerere publică adresată factorilor decidenţi prin care solicitam să fie inclusă Biserica în planul de relaxare, concomitent de celelalte instituţii sau obiective.
Supunem atenţiei domniei voastre această solicitare, cu menţiunea că, în cazul în care, potrivit practicii, şi această cerere va fi ignorată, vom merge până la a cere acest drept ca normalitate în cadrul unui proces împotriva Statului Român."

Facem acest apel la conştiinţă, pentru că ne iubim ţară şi ţinem la demnitatea firească a românilor şi nu dorim să se ajungă la sentinţe pentru punerea în aplicare a drepturilor naturale, constituţionale, legale şi izvorâte din Carta/Convenţia privind drepturile omului şi libertatea omului în raport cu Dumnezeu ori pentru discriminare şi, mai ales, pentru tratament discreţionar în exercitarea şi libertatea credinţei.

În mod evident, susţinem ca această măsură de redeschidere a lacaşurilor de cult să se realizeze cu respectarea regulilor şi măsurilor de protecţie a populaţiei, la fel ca şi în cazul celorlalte instituţii, pentru că nu avem nici o îndoială că Biserica va şti a le pune în aplicare fără cusur, ca de fiecare dată.

Prin urmare, din cauza faptului că pănă la data formulării prezentei nu s-a primit niciun răspuns la cererile noastre şi ale cetăţenilor creştini a căror voce suntem, avem obligaţia morală de a vă solicita răspunsul în scris prin care, până marti, 12 mai, să fie transmis un comunicat public cu privire la calendarul deschiderii bisericilor şi a cimitirelor, concomintent cu relaxarea care se face pentru alte instutuţii şi obiective private şi de stat.

Vă asigurăm încă o dată de întreaga noastră participare activă la buna funcţionare a societăţii româneşti şi, în special, la respectarea drepturilor fundamentale ale omului în România.

Din acest motiv vă rugăm respectuos să consideraţi că ne vedem obligaţi ca, în contextul în care nu se va răspunde cererilor noastre publice în numele a milioane de români pentru a da lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu, să depunem o acţiune împotriva Statului Român în instanţă, pentru respectarea dreptului fundamental a celor 95% dintre români pentru a nu le fi îngrădit dreptul de a pătrunde în Casa lui Dumnezeu.

Nădăjduim însă că nu va fi nevoie de o hotarâre judecătorească pentru ca românul să se poată ruga în Biserica lui Dumnezeu, în ţara noastră, care nu întâmplător este Grădina Maicii Domnului şi că veţi răspunde acestei cereri de a redeschide şi lăcaşurile de cult, concomitent cu celelalte instituţii, aşa cum noi, Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) vă solicităm respectuos!

Cu respect şi credinţă,
Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) din România
Reprezentat de preşedinte executiv Av. Dr. Daniel Dumitru Ionaşcu

Biroul de presă
PPU (social-liberal)

Tag-uri Nume: