Publicat: 15 Mai, 2015 - 13:44
Share

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță a efectuat la 14 mai 2015 o vizită de lucru în Republica Uzbekistan, în cadrul mini turneului întreprins în Asia Centrală.

Programul a cuprins o  rundă de consultări cu Dilyor Hakimov, adjunct al ministrului afacerilor externe al Republicii Uzbekistan, precum și întrevederi cu ministrul uzbec al afacerilor externe, Abdulaziz Kamilov și cu ministrul relațiilor economice externe, investițiilor și comerțului al R. Uzbekistan, Elyor Ganiev.

Prezenta rundă de consultări a confirmat utilitatea menținerii, la acest nivel, a unui calendar de dialog consecvent și periodic, în măsură să faciliteze evaluarea stadiului de evoluție a ansamblului relațiilor bilaterale româno-uzbece într-un registru cuprinzător, acoperind segmentele politic, economic, juridic și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale și regionale.

Cei doi demnitari au evaluat stadiul de aplicare a înțelegerilor convenite la nivelul Prim-miniștrilor, în contextul vizitei întreprinse de Premierul Victor Ponta la Tașkent, în iunie 2013, alături de posibilitățile și perspectivele de dezvoltare a cooperării guvernamentale, pe linia ministerelor și instituțiilor relevante. A fost reconfirmată voința ambelor părți de a dezvolta ansamblul relațiilor în jurul unei agende pragmatice și constructive, cu accent pe acțiuni vizând extinderea și aprofundarea cooperării.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniță a subliniat cu prilejul întrevederilor avute că pe agenda raporturilor bilaterale nu există probleme sensibile, ci doar domenii în care pot fi valorificate și dezvoltate oportunitățile de cooperare.

Dimensiunea bilaterală a agendei a fost completată cu un schimb de opinii asupra perspectivelor de cooperare în cadru multilateral, la nivel internațional (relațiile R. Uzbekistan cu UE în contextul procesului actual al revizuirii Strategiei UE pentru Asia Centrală, parteneriatul R. Uzbekistan cu NATO, cu precădere din perspectiva asigurării securității la nivel regional și a impactului de securitate generat de evoluțiile din Afganistan, stadiul și perspectivele situației de securitate din Afganistan după retragerea prezenței NATO și exercițiul electoral recent pentru alegerea președintelui afgan, situația din Ucraina) și în context  regional, în Asia Centrală (organizații și structuri regionale, gestionarea resurselor hidrografice, inclusiv în context transfrontalier).

Cele două părți au fost de acord că nivelul bun al relațiilor politice trebuie dublat de o manieră consistentă în domeniul economic și al afacerilor, potrivit potențialului celor două țari și posibilităților concrete de colaborare.

Astfel, pe dimensiunea economică, discuțiile s-au focalizat asupra identificării opțiunilor de cooperare în domeniile energie, transporturi, agricultură, sănătate, educație, afaceri interne. Daniel Ioniță a evidențiat necesitatea maximizării rezultatelor primei sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare economică, industrială și tehnică (Comisia Mixtă Economică), planificată a fi găzduită la București, în cursul anului curent. A pledat pentru organizarea în paralel a unui forum al oamenilor de afaceri,   precum și a unor misiuni economice atât la București, cât și la Tașkent, în măsură să stimuleze o cunoaștere optimă a celor două comunități de oameni de afaceri și a celor două piețe.

În ce privește posibilitățile de cooperare pe linie de transport, adjunctul ministrului afacerilor externe al Republicii Uzbekistan a evidențiat poziționarea geografică strategică a celor două state din perspectiva transportului de mărfuri între Asia Centrală și Europa Centrală. Daniel Ioniță a încurajat aprofundarea cooperării sectoriale, inclusiv în cadrul viitoarei sesiuni a Comisiei Mixte Economice, accentuând asupra valențelor complementare ale capacităților de stocare din portul Constanța și a conexiunii la Dunăre, în măsură să asigure accesul facil și fără costuri ridicate spre piața europeană. A evidențiat rolul stimulator asupra creșterii volumului de schimburi comerciale pe care l-ar genera o rută operativă de transport de mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică.

A fost trecut în revistă stadiul finalizării și semnării diverselor acorduri bilaterale în negociere, pe linie economică, financiară, educațională și de sănătate, ca instrumentar de sprijin pentru dezvoltarea cooperării sectoriale.

Ministrul uzbec al afacerilor externe, Abdulaziz Kamilov, a acceptat cu plăcere invitația șefului diplomației române, Bogdan Aurescu, de a efectua o vizită la București anul acesta, pentru a marca, și în acest fel, aniversarea a 20 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Uzbekistan. 'Va trebui să urmărim cu consecvență obiectivele stabilite cu prilejul contactelor noastre politice, iar comerțul și cooperarea economică trebuie să fie obiective prioritate', a afirmat șeful diplomației uzbece.

Ministrul relațiilor economice externe, investițiilor și comerțului al R. Uzbekistan, Elyor Ganiev, a evidențiat, la rândul său, rolul important al României, de poarta de acces  către Europa a mărfurilor din Asia Centrală în general și din Uzbekistan, în special, iar portul Constanța poate facilita aceste transporturi.

Comunicat de presă - MAE