Publicat: 20 Mai, 2016 - 20:27
Share

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniță, a efectuat, vineri, 20 mai 2016, o vizită de lucru la Berlin pentru consultări cu dr. Markus Ederer, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.

De asemenea, secretarul de stat Daniel Ioniță a mai avut întrevederi cu însărcinatul special al Președinției în Exercițiu germane a OSCE pe problematica transnistreană, ambasador Cord Meier-Klodt, precum și cu dr. Joachim Bertele, director pe politici de securitate și afaceri globale în Cancelaria Federală.

Agenda întrevederilor a inclus mediul de securitate din vecinătatea estică a Alianței Nord-Atlantice, cu accent pe regiunea Mării Negre, pregătirile pentru Summit-ul NATO de la Varșovia, Republica Moldova, precum și problematica transnistreană.

Secretarul de stat Daniel Ioniță a trecut în revistă prioritățile României la Summit-ul NATO de la Varșovia, cu evidențierea evoluțiilor de securitate în regiunea Mării Negre. În continuare, a pledat pentru necesitatea unei abordări cuprinzătoare a NATO, exprimând, totodată, sprijinul României pentru continuarea eforturilor de consolidare a capacității NATO de descurajare și apărare, inclusiv privind întărirea prezenței Aliate pe flancul estic.

Referitor la problematica transnistreană, secretarul de stat pentru afaceri strategice, Daniel Ioniță, a subliniat importanța deosebită acordată de țara noastră rezolvării acestui conflict, referindu-se la formatul '5+2' ca singura modalitate de a garanta legitimitatea și transparența unei soluții pentru Republica Moldova. A exprimat mulțumiri pentru eforturile R.F. Germania, care deține Președinția în Exercițiu a OSCE, în vederea soluționării diferendului.

Vizita a reconfirmat nivelul excelent al relațiilor bilaterale româno-germane, precum și eforturile concertate ale celor două țări, la nivelul NATO și al Uniunii Europene, pentru consolidarea securității și stabilității regionale, europene și euro-atlantice.