27 noiembrie 2021

Daniel OLTEANU: În loc să ţintească virusul ucigaş, fac ferfeniţă drepturi şi libertăţi cetăţeneşti şi jupoaie încrederea românilor în stat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Daniel OLTEANU: „Restricţiile îi terorizează pe românii vulnerabili! Prelungiţi termenul de depunere a cererilor pentru ajutoarele la încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie!”

Apel la responsabilitate din ALDE! Preşedintele liberal – democraţilor, Daniel Olteanu, solicită autorităţilor prelungirea termenului până la care pot fi depuse cererile pentru obţinerea beneficiilor în cazul consumatorilor vulnerabili de energie. Olteanu susţine că, prin măsurile restrictive foarte dure impuse recent, statul îi împiedică pe românii care au nevoie de sprijin la plata facturilor la energie şi gaze naturale sau la încălzirea cu lemne a locuinţei, să acceseze măsurile de protecţie socială prevăzute prin lege. Liderul ALDE arată că autorităţile blochează astfel plata subvenţiilor şi îi sfidează pe cetăţenii care nu mai pot intra în primării şi în sediile direcţiilor fiscale dacă nu au certificat verde. E limpede pentru toată lumea, spune Daniel Olteanu, că „termenul de 20 noiembrie nu poate fi respectat nici dacă românii ar merge azi să se vaccineze, pentru că tot ar trebui să aştepte 20 zile până la rapel şi alte 10 zile până la finalizarea schemei complete de vaccinare, ca să aibă acces în primării, oficii poştale şi trezorerii, şi să depună cererile pentru subvenţii”. În aceste condiţii, subliniază preşedintele ALDE, autorităţile trebuie „să înceteze bătaia de joc, sfidarea şi teroarea, şi să se asigure urgent că toţi cetăţenii vulnerabili sunt protejaţi în mod real, nu doar în textul de lege!”

„Bătaie de joc, sfidare şi teroare. Aşa vor autorităţile să ne scoată din criza sanitară, iar rezultatul e unul previzibil: în loc să ţintească virusul ucigaş, fac ferfeniţă drepturi şi libertăţi cetăţeneşti şi jupoaie încrederea românilor în stat şi în instituţiile sale.

Cele mai dure restricţii de până acum, impuse de azi, nu doar că au venit la pachet cu multă confuzie (trebuind să fie şi ele clarificate prin altă Hotărâre de guvern!!!), dar i-au lăsat pe români pradă absurdului.

În ţara dosarului cu şină, statul vrea ca toţi cetăţenii lui care nu au certificat verde să interacţioneze cu el, cel puţin în următoarea lună, doar online.
Nu contează că printre aceşti cetăţeni sunt şi mulţi români, în special pensionari, care nu au telefoane inteligente şi nici nu ştiu să le folosească, nu contează că nu au imprimantă cu care să facă dovada pe hârtie a vaccinării, trecerii prin boală sau a testului negativ. Nu contează că printre aceşti cetăţeni sunt şi foarte, foarte mulţi locuitori din mediul rural, unii cu toaleta în fundul curţii, din comunităţi mici şi izolate, unde n-a ajuns nici picior de campanie de vaccinare. Nu contează că, tocmai în această perioadă, oamenii trebuiau să depună la primării cererile pentru acordarea ajutorului în baza Legii „consumatorului vulnerabil”, ori că această cerere trebuie însoţită de acte doveditoare, precum adeverinţa de venit ori certificatul fiscal de la ANAF”, a spus Daniel Olteanu. Preşedintele ALDE a menţionat că, în România, pandemia nu ucide cât omoară incompetenţa şi indiferenţa.

„Ce le spune, acum, statul român tuturor acestor persoane vulnerabile? Intraţi în primării şi în sediile direcţiilor fiscale DOAR cu un certificat verde. Cu alte cuvinte: testaţi-vă pe banii voştri sau luaţi-vă adio de la orice subvenţie pentru plata curentului, a gazelor, a lemnelor pentru foc!

E limpede pentru toată lumea că termenul de 20 noiembrie nu poate fi respectat nici dacă românii ar merge azi să se vaccineze, pentru că tot ar trebui să aştepte 20 zile până la rapel şi alte 10 zile până la finalizarea schemei complete de vaccinare, ca să aibă acces în primării, oficii poştale şi trezorerii, şi să depună cererile pentru subvenţii.

Prelungiţi urgent termenul şi asiguraţi-vă că toţi cetăţenii vulnerabili sunt protejaţi în mod real, nu doar în textul de lege!

Ce le mai spune statul român cetăţenilor săi? Vă paşte suspendarea de la serviciu până la finalizarea schemei complete de vaccinare şi concedierea dacă refuzaţi vaccinarea.

În loc să ia măsuri pentru ca spitalele să asigure tratamente funcţionale celor care ajung la ATI, iar farmaciile să aibă stocuri suficiente de medicamente antivirale, autorităţile fac tot ce ştiu ele mai bine: bagă spaima în oameni, întreţin aceeaşi stare de confuzie şi neîncredere, pentru ca apoi să poată să dea vina pe cetăţeni pentru eşecul lor în gestionarea crizei sanitare.

Fiindcă în România, se ştie, pandemia nu ucide cât omoară incompetenţa şi indiferenţa”, a mai spus liderul liberal-democraţilor, Daniel Olteanu.