17 octombrie 2021

Daniel OLTEANU, preşedinte ALDE: Guvernul Cîţu a înţeles să includă în PNRR ca reformă: noi taxe pe utilizarea drumurilor”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Intenţia Guvernului de a taxa suplimentar autovehiculele în funcţie de gradul de utilizare a infrastructurii rutiere arată că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vine cu un dublu cost pe care vor trebui să îl suporte românii: nu doar cu un cost al împrumuturilor, ci şi noi taxe.

Despre aceste costuri ale PNRR nu au vorbit în campania electorală cei care ne-au promis că va curge lapte şi miere.

Comisia Europeană ne-a cerut reforme, iar Guvernul Cîţu asta a înţeles să includă în PNRR ca reformă: noi taxe pe utilizarea drumurilor.

Ce face Executivul prin acest demers este ce a demonstrat că ştie mai bine: să mute povara pe umerii celor mici şi mulţi, care vor fi cei mai afectaţi de o astfel de măsură.

Introducerea unei taxe de 15 euro/100 km (mai mică sau mai mare) pentru fiecare camion nu va fi absorbită de companiile de transport, ci de beneficiarul final al mărfurilor. Iar prima consecinţă va fi creşterea preţului alimentelor, al materiilor prime.

Guvernul ne promite acum nu doar că ne îndatorează suplimentar cu zeci de miliarde de euro, pentru care au apărut deja acuzaţii de alocări clientelare către sponsori de partid, dar ne promite şi că şi-a asumat în faţa Comisiei Europene că va introduce noi taxe, ce vor avea drept consecinţă scumpirea alimentelor de bază.

Dacă tot e cu gândul la noi taxe, entitatea taxată ar trebui să fie chiar Guvernul, iar fondurile colectate suplimentar să-i despăgubească pe toţi românii nevoiţi să-şi distrugă autovehiculele pe drumuri de pământ, pe drumuri nereabilitate.

Pentru că realitatea este aceasta: în acest moment, Guvernul a oprit finanţarea oricăror modernizări sau reabilitări de drumuri locale, condamnând la izolare şi sărăcie comunităţi întregi.

Nu în ultimul rând, măsura taxării utilizării drumurilor în funcţie de kilometri parcurşi nu are absolut nicio legătură cu liberalismul, cu stimularea mobilităţii forţei de muncă. Zeci de ani ne-au transmis atotştiutorii aflaţi acum la guvernare că locuitorii din zonele sărace, văduviţi de perspective, trebuie să accepte să facă naveta la distanţe considerabile pentru un loc de muncă, uneori să accepte să-şi vadă familiile o dată pe lună. Acum, acestor oameni li se pregăteşte bomboana de pe colivă: noi taxe pentru utilizarea drumurilor, doar pentru vina de a dori să muncească.

Solicit PNL să oprească delirul unor miniştri a căror singură soluţie o reprezintă introducerea de noi taxe.

Daniel OLTEANU

Departamentul de Comunicare al ALDE