21 mai 2022

Daniel OLTEANU, preşedinte ALDE: Liberal NU înseamnă să îndatorezi ţara cu sute de miliarde de lei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Liderul ALDE, Daniel Olteanu, le dă replica peneliştilor pe care lupta pentru putere i-a adus, în ultimele luni, la limitele ideologiei liberale şi ale moralităţii. Olteanu susţine că măsurile luate de PNL la guvernare, inclusiv cele din timpul crizei sanitare, demonstrează clar că „liderii actuali s-au abătut de la principiile de dreapta şi că au batjocorit democraţia, legile statului şi oamenii”.

Preşedintele ALDE oferă ca exemple împrumuturile la dobânzi usturătoare făcute de prim-ministrul Florin Cîţu, împrumuturi prin care a îndatorat românii pe mai multe generaţii, dar şi blocarea creşterii pensiilor şi a alocaţiilor de stat pentru copii, după ce PNL a votat pentru majorarea lor. Daniel Olteanu sancţionează dur şi atitudinea ipocrită a peneliştilor, care în opoziţie au fost „lupi în blană de oaie”, iar odată ajunşi la guvernare şi-au schimbat agenda cu care i-au păcălit pe români în campania electorală.

„Iată o scurtă reamintire a ceea ce înseamnă şi ce NU înseamnă să fii LIBERAL, în cazul în care mai e vreun liberal în PNL.

– Liberal NU înseamnă să amanetezi, pe timp de pace şi fără să dai explicaţii, viitorul ţării şi a zeci de generaţii, care trebuie să achite costurile creşterii economice, adică împrumuturi la dobânzi usturătoare, mai mari decât cele ale tuturor ţărilor UE la un loc.

Liberal înseamnă să vrei, să cauţi, să găseşti şi să pui în aplicare soluţii pentru a relansa economia PRIN NOI ÎNŞINE, prin forţa capitalului autohton, şi pentru a spori bunăstarea TUTUROR ROMANILOR, nu doar a unui procent care nu e reprezentativ pentru întreaga populaţie.

– Liberal NU înseamnă să îndatorezi ţara cu sute de miliarde de lei şi să te lauzi apoi că ai cea mai mare creştere economică din Europa”.

Liberal înseamnă să îţi aduni şi să îţi foloseşti toate resursele pentru a avea o economie sănătoasă, bazată în primul rând pe întreprinzătorii autohtoni, care trebuie să fie susţinuţi de stat astfel încât să contribuie nu doar la dezvoltarea propriului capital, ci mai ales la dezvoltarea României.

– Liberal NU înseamnă să fii lup în blană de oaie, adică să îţi schimbi discursul şi priorităţile pe care le-ai avut în opoziţie, nici să ai o agendă de campanie şi o alta, complet diferită, când ajungi la guvernare, nici să faci promisiuni electorale pe care ştii că nu le poţi onora (de exemplu, eliminarea pensiilor speciale în primele 30 zile).

Liberal înseamnă să rămâi loial propriilor idei, ferm în convingeri şi să îţi asumi, cu responsabilitate şi onestitate, lucruri posibile, nu probabile. Să fii partenerul românilor şi vocea de care au nevoie ca să se facă auziţi, nu cel mai mare duşman al nevoilor lor.

– Liberal NU înseamnă să blochezi creşterea pensiilor şi a alocaţiilor de stat pentru copii, după ce ai votat pentru majorarea lor.

Liberal înseamnă să respecţi şi să aplici legile, să te preocupe modul în care pot fi majorate veniturile românilor, inclusiv ale categoriilor vulnerabile.

– Liberal NU înseamnă să pui lacăt pe sute de spitale din ţară şi să tai accesul la servicii medicale pentru milioane de bolnavi cronici, în timp ce spitalele suport COVID au avut şi câte un singur pacient internat pentru tratament.

Liberal înseamnă să respecţi dreptul la viaţă, dreptul la sănătate şi dreptul la un tratament corespunzător pentru fiecare român, indiferent de situaţia sa medicală.

TUNURI DE MILIOANE DE EURO, ASCUNSE ÎN SPATELE PANDEMIEI

– Liberal NU înseamnă să abuzezi de pandemie şi de starea de urgenţă pentru a ascunde tunuri de milioane de euro în spatele unor contracte de achiziţii publice directe, pentru echipamente de protecţie şi servicii medicale.

Liberal înseamnă să faci tot ce îţi stă în putere pentru semenii tăi, nu pentru propriile buzunare, să gestionezi criza sanitară cu credinţa că viaţa românilor e pe primul loc şi nu scrutinele electorale, să iei măsuri pentru a opri răspândirea virusului (de exemplu, testarea masivă a populaţiei şi izolarea focarelor) şi nu unele care sporesc riscul de îmbolnăvire (internarea pacienţilor suspecţi de Coronavirus în saloane unde erau trataţi pacienţi cu COVID19).

– Liberal NU înseamnă să transformi instituţiile statului în pepiniere de sinecuri de partid pentru incompetenţi recompensaţi cu salarii de zeci de mii de euro, şi să îngroşi astfel numărul bugetarilor cu peste 14.000 angajaţi în numai un an de guvernare.

Liberal înseamnă să încurajezi egalitatea de şanse şi meritocraţia la ocuparea unor funcţii publice, şi să degrevezi statul de cheltuielile inutile cu plimbătorii de hârtii cu carnete de partid.

– Liberal NU înseamnă să ai ca prioritate la nivel declarativ „România Educată”, dar în realitate să menţii un sistem educaţional profund inechitabil, care lasă în urmă milioane de elevi, în special la sate (şcoala online, de exemplu), şi profund neadaptat nevoilor de competenţe actuale şi tendinţelor de pe piaţa muncii.

Liberal înseamnă să îi asiguri fiecărui copil, la şcoală, şanse egale pentru a se dezvolta şi pentru a se afirma în societate, pe măsura meritelor şi abilităţilor sale; să garantezi un sistem de învăţământ care valorizează elevul şi cunoaşterea prin efort individual, şi nu banii părinţilor pentru plata meditaţiilor.

– Liberal NU înseamnă să tai fondurile prevăzute în buget pentru sprijinirea antreprenorilor şi să anulezi programele guvernamentale destinate înfiinţării de noi afaceri sau dezvoltării celor existente (de tipul START-UP NATION).

Liberal înseamnă să susţii cu toate forţele mediul de afaceri şi întreprinzătorii, pentru ca aceştia să creeze noi locuri de muncă, să infuzeze capital în piaţă şi să aducă plus-valoare în economia autohtonă.

– Liberal NU înseamnă să dai cu o mână la cel sărac şi cu două la cel bogat, adică să aloci sume uriaşe, în mod preferenţial, pentru investiţii în judeţele dezvoltate (autostrăzi, metrou, racordare la reţeaua de gaz metan etc.), care au beneficiat mereu de fonduri, şi să împarţi firimituri judeţelor sărace, care au fost văduvite de-a lungul timpului de orice fel de mare investiţie.

Liberal înseamnă să te preocupe dezvoltarea unitară şi echilibrată a tuturor regiunilor, fără excepţie, şi să tratezi în mod corect şi nediscriminatoriu românii contributori la bugetul de stat.

Liberal NU înseamnă să te abaţi de la principiile de dreapta, să minţi, să furi, să batjocoreşti democraţia, legile statului şi oamenii.

Liberal înseamnă să fii TU ÎNSUŢI şi să poţi prin tine însuţi”, a punctat preşedintele liberal – democraţilor, Daniel Olteanu.

Departamentul de comunicare ALDE