15 august 2022

Daniel Petrescu a efectuat o vizită oficială în Republica Macedonia de Nord

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Şeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul-locotenent Daniel Petrescu, a efectuat marţi, 20 aprilie, o vizită oficială în Republica Macedonia de Nord, la invitaţia omologului său, şeful Statului Major General al Forţelor Armate, general-locotenent Vasko Gjurchinovski.

Programul şefului român al Apărării a inclus întâlniri cu preşedintele Republicii Macedonia de Nord, Stevo Pendarovski, şi cu ministrul apărării naţionale, Radmila Sekerinska-Jankovska, precum şi vizitarea unităţii de Forţe Speciale şi a Centrului de antrenament pentru piloţi din Skopje.

Discuţiile cu oficialii nord-macedoneni au vizat intensificarea cooperării militare în format bilateral şi aliat, menţinerea unei dinamici constante a dialogului, precum şi aspecte de interes privind securitatea din regiunea Balcanilor de Vest şi susţinerea demersurilor NATO şi UE în regiune pentru cooperare eficientă cu aliaţii regionali şi pentru susţinerea statelor din Balcanii de Vest.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a apreciat contribuţia Armatei Republicii Macedonia de Nord la efortul conjugat al NATO şi UE de asigurare a unui mediu stabil în Balcanii de Vest, subliniind aprofundarea cooperării NATO-UE în baza principiilor complementarităţii, transparenţei şi evitării duplicării eforturilor. Având în vedere legătura intrinsecă dintre regiunea Mării Negre şi spaţiul balcanic, România este direct interesată în asigurarea securităţii în această zonă de importanţă strategică, susţinând şi promovând valorile şi misiunile UE şi NATO.

„Amplificarea participării celor două armate la activităţi de instrucţie şi la exerciţii multinaţionale în comun va asigura un parteneriat ferm, solid şi durabil între ţări, precum şi o creştere a interoperabilităţii dintre structurile de forţe ale armatelor noastre,” a declarat generalul-locotenent Daniel Petrescu. Totodată, şeful Apărării din România a reiterat sprijinul pentru autorităţile militare din Republica Macedonia de Nord în procesul găzduirii, pentru o perioadă de 6 ani, în localitatea Kumanovo, a Comandamentului Brigăzii Multinaţionale din Europa de Sud-Est (SEEBRIG).