Publicat: 26 Aprilie, 2013 - 13:10
Share
A fost propusă şi anul trecut, însă atunci a refuzat!

Daniela Lulache, fost director general al Fondului Proprietatea, a fost numită de către Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) în Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica.

Lulache a condus Fondul Proprietatea până în luna decembrie 2009. Ea a încasat 1,86 milioane lei (441.000 de euro) de la Fond în 2009, banii reprezentând indemnizaţii de conducere, bonus de performanţă şi compensaţii.
 
Anul trecut,  Lulache a fost propusă pentru funcţia de director general al Nuclearelectrica, însă a respins oferta, potrivit presei.
 
Propunerea de a conduce producătorul de stat a fost aspru criticată anul trecut de către Fondul Proprietatea, manageriat acum de către Franklin Templeton. „Modalitatea prin care Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri face nominalizarea doamnei Daniela Lulache în funcţia de Director General al Nuclearelectrica nu respectă regulile de guvernanţă corporativă. Conform Legii societăţilor comerciale 31/1990 şi a O.U.G. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice numirea directorilor generali este responsabilitatea Consiliului de Administraţie, iar orice interferenţă din partea actionarului majoritar reprezinta o incalcare a legislatiei in vigoare”, declara în octombrie 2012 Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.
 
Daniela Lulache este de profesie economist şi a fost consultant financiar înainte de a fi cooptată în echipa de la Fondului Proprietatea, încă de la înfiinţarea acestuia în 2005. Ea nu are însă experienţă în sectorul energetic. În prezent, ea ocupa funcţia de consilier al lui Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR.
 
Ceilalţi şase administratori numiţi sunt Carmen Radu - fost preşedinte al Eximbank, Alexandru Alexe - adjunct şef Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Ionel Bucur - şeful centralei de la Cernavodă, Paul Dragos Popescu - director al EnergoNuclear şi Dan Popescu - secretar general al Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica.
 
Singurul membru CA al cărui mandat a fost reconfirmat este Alexandru Săndulescu, fost director în Ministerul Economiei.

Nuclearelectrica asigură 20% din necesarul de energie la nivel naţional. Compania este controlată în proporţie de 90,3% de Ministerul Economiei, iar Fondul Pro­prietatea are o participaţie de 9,7%.
 
Nuclearelectrica trebuie să se listeze la bursă în următoarele luni, cu un procent de 10%, potrivit înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional.