27 mai 2022

Danileț, la CCR, Bulai, la Cultură, Bulă, la Știință

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cine este Cristi Danileț? Să zicem că nu știm! Căutăm pe net. T. Munteanu, o jurnalistă cam din aceeași generație scrie undeva:

”Omul e una dintre fețele cunoscute ale protestelor împotriva Legilor Justiției și OUG 13 și a denunțat de nenumărate ori corupția din sistemul judiciar. Este fondatorului unui ONG prin care a reușit să introducă educația juridică ca materie obligatorie în școli și a scos un manual pentru tinerii din România prin care îi învață cum să nu-și ia țepe de la infractori și politicieni”.

Bine, sunt și lucruri mai puțin în neregulă la el, care îmi par mai grave decât tunsul ierbii pe TikTok.

Uite, de exemplu, deși s-a pronunțat pe multe teme care țin de domeniul social, a militat pentru drepturile persoanelor LGBT și împotriva violenței domestice, a distribuit un filmuleț rasist unde niște persoane de etnie romă cu situație materială precară sunt acuzate că fug de muncă.

„Cică nu pot să muncească din cauză că au copii mici, că suferă de depresie recurentă sau..din cauză că nu au muncit niciodată!! Acum înțeleg mai bine art.1, alin.3 din Constituția noastră: «România este stat de drept, democratic și SOCIAL…»”, a scris Danileț pe Facebook.

Astfel, Danileț e unul dintre cei care au întărit mitul că România ar fi un stat de asistați social, când, în realitate, oamenii aceia pe care magistratul ține să-i umilească pe internet încasează prin sistemul Venitului Minim Garantat puțin peste 140 de lei. Știu că e o sumă cam greu de imaginat pentru o persoană care, în curând, va beneficia de ditamai pensia specială.

Potrivit articolului 99 alineatul a) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, „Constituie abateri disciplinare:
manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu„.

Cum se apără Danileț?

”Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui”.

Cum arată portretul sintetic al judecătorului, întocmit de G4Media, parte din echipa de susținători și din grupul de presiune din paginile Revistei 22, inclusiv Monica Macovei, Raluca Prună, Mihai Prună, Cristi Danileț, Camelia Bogdan, Cristina Guseth, șamd:

”Cristian Danileț este cunoscut drept unul dintre magistrații reformiști din România. El a fost consilierul fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei”.

De adăugat că Monica Macovei, Dan Tăpălagă și Cristi Danileț au fost între cei care au avut acces în arhiva SIPA și au consultat o mare parte din dosarele magistraților.

Ce zice Ambasada SUA, cea care susține mișcarea reformistă din justiție reprezentată de cei de mai sus:

”Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă”.

Din judecățile emanate de straturile conștiente și subconștiente ale gîndirii lui Cristi Danileț din care se vede că așa cum gîndește tot așa și judecă